Gece görüş sistemlerine "Yerli" katkı
Anadolu Üniversitesi (AÜ), bünyesinde 2009 yılında kurduğu Nano Boyut Araştırma Laboratuvarı'nda, gece görüş sistemleri için kullanılan malzemeyi üreterek Türkiye'nin bu konudaki dışa bağlılığının azaltıyor.
ABONE OLLaboratuvarın sorumlularından ve AÜ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Uğur Serincan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, laboratuvardaki temiz alan olarak adlandırılan bölüme özel kıyafetlerle girildiğini ve buradaki işlemlerin özel kıyafetlerle yürütüldüğünü kaydetti.
Laboratuvarda moleküler demet epitaksi adıyla bilinen 3 milyon dolarlık bir cihazın bulunduğunu ifade eden Doç. Dr. Serincan, şöyle konuştu:
"Bu laboratuvar tamamen AÜ bütçesiyle kuruldu. Laboratuvarda benim dışında Doç. Dr. Bülent Aslan, Yrd. Doç. Mustafa Kulakçı ile 6 yüksek lisans ve 3 doktora öğrencisi de aktif olarak görev alıyor. Moleküler demet epitaksi cihazı, yarı iletken teknolojisinde kullanılan kristal malzemelerin büyütülmesi için kullanılıyor. Yüksek saflıkta malzemeler üretiyor. Bu cihaz, gece görüş kameralarındaki aktif malzemenin üretilmesi, ışık yayan diyotlardaki aktif malzemenin üretilmesi ve bunun gibi yarı iletken teknolojisinde kullanılan malzemelerin üretilmesi için çok önemli. Bir çok projeye imza attık. Arkadaşlarımla birlikte gece görüş kameralarında kullanılan aktif malzemenin üretilmesi sağlıyoruz."
"Görünmeyeni görünür kılıyoruz"
Doç. Dr. Serincan, gece görüşün gözün algılayamadığı yerin tespiti olduğunu belirterek, gece görüşün askeri cihazların ve uçakların tespiti için stratejik önem taşıdığını bildirdi.
Işıktan yoksun durumlarda gece görüş özellikli kameralara ihtiyaç duyulduğunu anlatan Doç. Dr. Serincan, şöyle devam etti:
"Görünmeyen bir bölgeyi görünür kılabilecek aracı malzemeyi üretiyoruz. Uydu, uzay bilgilere ve yıldızlarını gözlemlenmesi, kanserli bir hücrenin tespitinde kullanılabilen bir malzemeyi üretiyoruz. Görünmeyeni görünür kılıyoruz. Algılama için gerekli malzemeyi üretiyoruz. Nano Boyut Araştırma Laboratuvarı, gece görüş sistemlerinin başlangıç noktasıdır. Gece görüş sistemleri için malzemeyi üretmek stratejik bilgiye dayanıyor. Bu malzemeyi yurtdışından üretenler, istediğinizde 'üretemem' cevabını verebiliyor.
Bu bilginin yerli olarak Türkiye'de üretilmesi müthiş bir katma değere sahip. 3 inçlik galyum arsenit altaş üzerine alüminyum galyum arsenit malzemeler üretilmesini isterseniz yurtdışından 5-10 bin dolara mal oluyor. Biz bu malzemenin içeriğini de bilerek bir yılda 3 inçlik 300 adet malzeme üretebiliriz. Bizim esas hedefimiz Türkiye'nin gece görüş sistemleri konusundaki dışa bağımlılığını ortadan kaldırmak. İlgili kuruluşlar, bizden aldıkları bilgiyi kullanarak rahatlıkla seri üretime geçebiliyor."