Üzüm kurutmada yeni yol güneş enerjisi
Sarıgöl’de Ali İhsan ve Hüseyin Ülgen isimli kardeşler tarafından güneş enerjisi ve biokütle sistemiyle üzüm kurutma tesisi kuruldu.
ABONE OLSarıgöl’de üzümlerin özellikle Eylül, Ekim aylarında kurutulmaya başlandığını belirten Ali İhsan Ülgen, şöyle konuştu: "Bu aylarda yağış olmakta ve üzümler bazı yıllar aralık ayları sonlarına kadar sergilerde kalmakta üzümlerin kalitesi düşmektedir. Biz, iki kardeş ilçede bir ilki gerçekleştirmek istedik. Sultaniye üzümlerini güneş enerjisi ve biokütle ile kurutmak için tesis kurduk. Şu an deneme aşamasındadır. Tesislerimizde faal olan beş tonluk kabine konan üzümleri 50 saat gibi bir zamanda kuruyacak.’’
Aktif Güneş Enerjisi ile Kurutma Sistemi(AGES) Proje Yürütme Sorumlusu Ahmet Gözlükaya, verdiği bilgide üzüm, incir ve tütün için Ege çiftçisinin daha ekonomik kurutma sağlaması için geliştirildiğini belirterek şunları söyledi: ’’150 yıldır, açık havada kurtulmakta olan üzüm, incir ve tütünler sergilerde kurutulmaktaydı. Bundan böyle üzüm, incir ve tütünler daha sağlıklı olarak güneş enerjisi ve biokütle ile kurutulacak. Kuru üzüm, incir ve tütünde kalıntı olmayacak.’’
AGES Proje yürütme sorumlusu Ahmet Gözlükaya da, sistemin teknik çalışmasını şöyle anlattı:’’Sistem gündüz güneş enerjisi panellerimizin verdiği 65-70 derece sıcakla ısınmakta gece veya güneşsiz havalarda biokütle sistemin devreye girmesiyle yine 65-70 derece ısıyla üzümlerimizi 50 saatte kurutmaktayız. İncir için Aydın-Elbeyli’de denendi incirler 60 derecede kurutuldu. İzmir Menemen tütünlerimizi sapıyla kurutma denemesi yapıldı ve olumlu sonuç alındı. Şimdi üzümler için deneme yapmaktayız."
ÜZÜM SİSTEMDE NASIL KURUTULUYOR
Ahmet Gözlükaya, üzümlerin önce suyla yıkandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Meşe külü ve zeytinyağı karımı ile tekrar yıkanarak kasalarla güneş enerjisi ile ısınmakta olan paneller istif edilmektedir. Meşe külü bir yerde potasyum yerine kullanılmakta olup kalıntı vermiyor. Biz firma olarak önceki yıllar üzüm çubuklarından biokütle yaparak Samsun’da ölçüm yaptırdık ve 4300 kalorisi çıktı. Bu değerlenecek."
Üzüm üreticisi Ali İhsan Ülgen, üzümlerin 45 saat gibi zamanda güneş enerjisi ile kurutulduğunu belirterek sözlerini şöyle tamamladı: "İlk deneme olumlu oldu. Bu kurutmada bir hatamızı öğrendik. Plastik kasalarla değil başka kasalarla kurutma işlemi yapıldığında daha kısa sürede kuruma gerçekleşecek."