Balı kapsüle koydu seri üretime geçiyor

Rizeli girişimci Habip Koçal bir ilki gerçekleştirdi balı kapsüle koydu seri üretime geçiyor. Kapsül bal kıtlıklara da çare olabilecek.

ABONE OL
GİRİŞ 30.09.2015 12:32 GÜNCELLEME 30.09.2015 13:10 Başarı Hikayeleri
Balı kapsüle koydu seri üretime geçiyor

Rizeli girişimci Habip Koçal tarafından dünyada ilk kez denenen ve patenti alınan “Kapsül bal” projesinde sona yaklaşıldı.

Yaklaşık 5 yılda 500 bin TL'lik yatırımla geliştirilen ilginç proje ile bal, kapsüllere yerleştirildi. Koçal, dünyada özellikle ilaç sanayisinde faaliyet gösteren bir çok firmanın ilgi gösterdiği projesini yerli bir firma ile paylaşmaya karar verdi.

Konya’da faaliyet gösteren bir firma ile anlaşmalar yapan Koçal, 2016 yılında kapsül balın seri üretimine geçileceğini belirtti.

Koçal yaptığı açıklamada, “Bu projemiz dünya çapında yankılandı. Yurt içinde ve yurt dışında bir çok temasımız oldu. Temaslarımız neticesinde köklü bir firma ile anlaşmalarımız oldu. Yerli olan bu firma Konya’da ileri teknoloji ile üretim yapıyor. Yaklaşık 50 uzman doktor nezaretinde çalışma yapıyorlar. Şuanda bal kapsüllerinin üretim aşamasındayız. Yıl sonuna kadar Sağlık Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tarafından gerekli izin ve ruhsatların çıkartılmasını hedefliyoruz” dedi.

2 MİLYAR TL’NİN ÜZERİNDE GELİR

Koçal, projesinin hayata geçirilmesi ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde bal üretiminin katlanarak artacağını, kapsüle konulan balın dünyaya pazarlanması ile bölgeye yıllık ortalama 2 milyar 250 milyon TL civarında bir girdi sağlanacağını iddia etti.

Koçal, “Rize Trabzon ve Artvin’de ortalama 1 milyon 750 bin ton bal üretimi yapılmaktadır. Bizim bu projemiz hedefe ulaştığı zaman bölgeye toplam girdinin 2 milyar 250 milyon TL civarında olması amaçlanıyor. Bu rakamın yaklaşık 500 milyon TL’si bal üreticisinde kalacaktır. Bu bölgenin bir bal ve sağlık üssü olmasını amaçlıyoruz” diye konuştu.

Koçal, Türkiye’de kalkınmaya destek olacak bir çok proje sahibi bulunduğunu ancak AR-GE’ye önem verilmediği ve proje sahiplerinin desteklenmediği için bir çok önemli projenin hayata geçirilemediğini söyledi.

Koçal “Bu tarz projelerin hayata geçirilebilmesi için tüm bakanlıklarda en az iki AR-GE’den sorumlu bakan yardımcısı olması gerekiyor. Bu Bakan yardımcıları il il gezerek bu tarz projeleri yerinde inceleyip konuyu Ankara’ya taşıyarak projelerin önünü açmaları gerekmektedir. Bu sağlanırsa Türkiye uçuşa geçer ve Türk girişimcilerin önünü kimse kesemez” şeklinde konuştu.

KITLIKLARA ÇÖZÜM OLACAK

Kapsül bal projesi ile kıtlık dönemlerinde açlıkların ve açlıklardan kaynaklanan ölümlerin önlenebileceğini de ifade eden Koçal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Tarihe baktığımızda, özellikle savaş dönemlerinde ciddi kıtlıkların ve açlıktan kaynaklanan ölümlerin yaşandığını görüyoruz. Bu fikri geliştirmemde bu düşünce etkili oldu. Kıtlıkların ve kıtlık zamanlarında ölümlerin nasıl engellenebileceğini düşünürken tükenmeyen gıdalar arasında balın ayrı bir yeri ve önemi olduğunu fark ettim.

Özellikle bölgemizde üretilen ballar 3 bin yıl bozulmadan kendisini koruyabiliyor. Plorin değeri yüksek 0,75 mg bir bal kapsülü tüketen bir insan 3-4 saat kendini tok hissedebiliyor. Sabah, öğle ve akşam üç adet bal kapsülünün alınması halinde bir kişi çok sağlıklı olmasa da hayatta kalabileceği kadar besini almış oluyor."

KAYNAK : Haber7