ABD'den getirdiler! Talebe yetişemiyorlar

Tokat'ın Turhal İlçesi'nde 11 ay önce ABD'den getirdikleri 100 bin solucanla organik gübre üretimine başlayan 4 girişimci, yoğun ilgi nedeniyle isteklere yetişmekte zorlanıyor

ABONE OL
GİRİŞ 19.12.2016 12:20 GÜNCELLEME 19.12.2016 12:20 Başarı Hikayeleri
ABD'den getirdiler! Talebe yetişemiyorlar

Tokat'ın Turhal İlçesi'nde 11 ay önce ABD'den getirdikleri 100 bin solucanla organik gübre üretimine başlayan 4 girişimci, yoğun ilgi nedeniyle isteklere yetişmekte zorlanıyor

Turhal'da oturan 34 yaşındaki Cihangir Türköz, 31 yaşındaki Yasin Kuştepe, 37 yaşındaki Ahmet Sarıbal ve 35 yaşındakiAbdullah Mütevellioğlu, ziraat mühendisi bir arkadaşlarının tavsiyesi üzerine solucanla organik gübre üretmeye karar verdi. Bu kapsamda internette araştırma yaparak solucanları ABD'nin Kaliforniya eyaletinde buldu. 11 ay önce tanesi 25 kuruştan 100 bin solucan alan 4 arkadaş, ilçenin Tokat çıkışında kendilerine ait 200 metrekare kapalı bir alanda tesis kurdu.

11 AYDA 1.5 MİLYON SOLUCAN OLDU

Buraya getirdikleri solucanları, hayvan gübresi, yumurta kabuğu ve çay posasından elde ettikleri mama ile beslemeye başladı. Yedikleri mamalarla gübre üreten solucanların sayısı 11 ayda 1.5 milyona ulaştı. 1.5 milyon solucanı 9 ayrı kasada besleyen 4 arkadaş, hem gübre hem de solucan satışı yapmaya başladı. Şu anda 500 bin solucan satışı gerçekleştirecek olan dört arkadaş, ellerinde bulunan 20 ton gübrenin tamamını ise Mart ayından itibaren sahiplerine ulaştıracak.

"ÇOK FAZLA TALEP VAR" 

Girişimcilerden Abdullah Mütevellioğlu, 100 bin solucanla organik gübre üretimine başladıklarını ifade ederek, şöyle dedi:

"Yaklaşık 5 ay önce 500 bin solucana ulaşmıştık. Şu anda sayımız 1.5 milyon civarında. Beklediğimizin üzerinde oldu, işin doğrusu. Yemleme kalitesi ile solucanların sindirim sisteme çok hızlı çalışıyor. İnce ve onların daha rahat yiyebileceği bir yem kalitesi vererek bu sayıya ulaştık. Hem üreme hem de gübre sayımız yüksek oldu. Özellikle tesisimizde kasa sistemine geçtik. Çünkü talep çok fazla. Sadece Tokat bölgesinden yaklaşık 500 bin solucan talebi söz konusu. Şu an elimizde 20 tonun üzerinde gübremiz var ve Mart ayı itibariyle bunların hepsi paketlenip müşterilerimize teslim edilecek, elimizde hiç gübre kalmayacak. Gaziantep'ten, Amasya'dan, çevre illerden çok fazla gübre talebi var. İlçemizin köylerinden elimizde gübre olmadığı için geri çevirdiğimiz bir sürü çiftçi kardeşimiz var. Onların taleplerini yeni işe başlayan arkadaşlarımızın ürettiği gübrelerle tamamlayacağız."

"PARA KAZANILDIĞINI GÖRDÜLER"

Bu işin bölgede gelişmeye başladığını kaydeden Mütevellioğlu, "İnsanlar bu işin geliştiğini, para kazanıldığını gördü. Talep artmaya başladı. Çiftçilerden kendi solucanlarını alıp kendileri yetiştirmeye başlayan da var, bunu tamamen ticaret amaçlı yapan insan sayısı da dikkate alınacak kadar fazla. Bugün gübrenin tonu 3 bin lira. 100 bin solucanın fiyatı da yaklaşık 13-14 bin lira civarında" diye konuştu.

KAYNAK : DHA