Üç gençten Hollanda'yı bitirecek hamle!

İzmir'de üniversiteli 3 genç, Hollanda'dan 470 bin liraya ithal edilen fide aşılama makinesini, yerli imkanlarla 30 bin liraya üretti ve üreticilere satışına başladı

ABONE OL
GİRİŞ 16.03.2017 11:42 GÜNCELLEME 16.03.2017 12:35 Başarı Hikayeleri
Üç gençten Hollanda'yı bitirecek hamle!

Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği  Fakültesi ve İletişim Fakültesi mezunu 3 genç, Hollanda'dan ithal edilen fide  aşılama makinesine yerli tasarımla alternatif üretti. 

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Teknogirişim Sermayesi  Desteği" kapsamında fide aşılama makinesiyle 4 bin proje arasından destek alan  gençler, Hollanda'dan 470 bin liraya ithal edilen makineyi 30 bin liraya  üreterek, satışına başladı.İthal edilen makinenin 15'te biri maliyetle yapılan yerli fide aşılama  makinesi, hem daha küçük hem de üretimi yabancı makineye karşı 2 kat fazla.
 
Genç mucitlerden Bahadır Rüstem Toğaç (25), AA muhabirine yaptığı  açıklamada, Ege Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Fakültesi'ne girişimcilik  kursları aldıklarını, okuldan arkadaşı Yılmaz Şahin ile birlikte 'ne yapabiliriz'  diye düşündüklerini anlattı.
 
Ege Üniversitesi İletişim Fakültesinden arkadaşları Hüseyin Emin  Kurnaz'ın projeye dahil olduğunu ve yerli imkanlarla ne üretebilecekleri  konusunda kafa yorduklarını ifade eden Toğaç, Hollanda'dan ithal edilen fide  aşılama makinesi üzerinde karar kıldıklarını dile getirdi.
 
470 bin liralık makine 30 bin liraya üretildi
 
"Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının "Teknogirişim Sermayesi  Desteği" programına başvurduklarını ve yaklaşık 3 yıllık bir çalışma sonrasında  ithal makineden daha küçük ve verimli olan fide aşılama makinesini ürettiklerini  belirten Toğaç, şöyle konuştu:
 
"Fide aşılamada Hollanda makinesini değil, yerli makineyi  kullanacağız. Bu makine tamamen yerli. Birçok avantajları da var. İthal makine  470 bin lira civarındayken bizim ürettiğimiz makine 30 bin lira. İthal makinenin  başında iki kişi çalışıyor ve günde ortalama 4 bin aşılama yapıyor. Yedek parça  sıkıntısı yaşanıyor. Bizim makinemizde ise bir kişi çalışıyor. Günde ortalama 8  bin aşılama potansiyeli var ve yerli olduğu için yedek parça olarak sıkıntı  çekilmiyor. Bu makine sayesinde çiftçilerimiz yurt dışına olan bağımlılıktan  kurtulacak."

İhraç etmek istiyorlar

Kendisi gibi genç mucitlere örnek olmak istediğini kaydeden Toğaç,  "Türk gençlerinin isteyip de başaramayacağı bir şey yok. Yeter ki inansınlar,  yeter ki onlara imkan verilsin. Bu alanda devletimizin son zamanlarda yapmış  olduğu destekler de bunu tetikler hale geldi." şeklinde konuştu.
 
Toğaç, yerli cihazı yurt dışına satmak istediklerini de sözlerine  ekledi.
 
Genç mucitlerden Hüseyin Emin Kurnaz ise yerli fide aşılama  makinesinin piyasada bir ihtiyaç olduğunu, Hollanda'dan gelen makinelerde sıkıntı  yaşandığı için tercih edildiğini ifade etti.
 
Fide üretimi yapan firmaların da cihaza büyük ilgi gösterdiğine  dikkati çeken Kurnaz, "Pazara yeni açıldık ancak firmalardan yoğun ilgi var.  Bazen görüşmelere yetişemiyoruz. Makinemizi tanıtıyoruz, Şu ana kadar geri  dönüşler çok iyi. Firmalar, yerli ve maliyeti düşük olduğu için bizim makinemizi  tercih ediyor." diye konuştu.

KAYNAK : AA