Kızların okulu için 600 bin doları feda etti

Mardin yöresinin en büyük topraklarına sahip olan iş adamlarından Mehmet Timurağaoğlu, Amerika'dan 600 bin dolara balyalı biçerdöver satın alarak, kız çocuklarının tarla yerine okula gitmesine vesile oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 14.10.2012 13:57 GÜNCELLEME 14.10.2012 15:32 Başarı Hikayeleri
Kızların okulu için 600 bin doları feda etti

6 bin dönüm araziye sahip olan iş adamı Mehmet Timurağaoğlu, bu yıl örnek bir davranışa imza attı. Dünyada sadece Amerika ve Avustralya'da bulunan balyalı biçerdöver satın alarak, bu yıl ilk defa bazı köylerde kız çocukları okullarına zamanında gitmesini sağladı.

Yıllardır bölgede binlerce kız çocuğunun okulların açılması ile birlikte okul yerine tarlada çalışmak zorunda kaldıklarını belirten iş adamı Mehmet Timurağaoğlu, dünyada sadece Amerika ve Avusturalya'da kullanılan balyalı biçerdöver satın aldıklarını ve bu yıl ilk defa kız çocukları tarla yerine okula gitmesini sağladıklarını söyledi.

Güneydoğu'da yıllardır kız çocukları pamuk hasadı mevsiminde okul yerine tarlaya gitmesi nedeniyle binlerce kız çocuğu okullarından eğitimlerinden geri kaldığını ifade eden Timurağaoğlu, "Bu sistem Türkiye'de gelişmesi halinde güneydoğuda da binlerce kız çocuğu okula kazandırılabilir. Bunda bölge çiftçisine büyük görevler düşüyor." dedi

BU SİSTEM BÖLGEDE KIZ ÇOCUKLARININ OKULLAŞMASINI SAĞLAYACAK

Birçok bölgede kız çocukları okul yerine pamuk tarlasına gittiğine şahit olduklarını dile getiren iş adamı Timurağaoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"Her okul açıldığında kız çocuklarımız okullarından ve eğitimlerinden geri kalıyorlardı. Biz de kız çocuklarımızın okuldan geri kalmamaları için dünyada sadece Amerika ve Avustralya'da pamuk hasadında kullanılan pamuk biçerdöveri ithal ettik. Yaklaşık 600 bin dolara satın aldık.

Ve bu yıl ilk defa pamuk hasadında kullandık. İlk defa bu yıl kız çocuklarımız okullarını aksatmadan okula başladı. Şu anda yörede bulunan birçok köyde kızlarımızın okula gitmesi için biçerdöveri pamuk hasadında kullanıyoruz. Yeter ki kız çocuklarımın okusunlar eğitimlerini aksatmasınlar.

Bu sistem kız çocuklarımızı okula kazandırmak için çok önemlidir. Umarım diğer bölgelerde bulunan çiftçilerimiz de bu makineden alır. Ve binlerce kız çocuğumuzu yeniden okullarına kazandırırız.

Bu makineyi Türkiye'de ilk defa Mardin'de kullandık. Hem iş açısından hem de zaman açısından yüz de yüz verim aldık. 250 dönüm araziyi bir günde hasadını yapıyor. Daha önce 150 işçi ile ancak bir ayda tamamlanan pamuk hasadı şimdi bir günde yapıyoruz. "

İŞÇİLERDE MEMNUN

Balyalı biçerdöver sayesinde kız çocuklarının bu yıl ilk defa okula zamanında başladığını belirten pamuk işçisi Mehmet Özder ise "Allah bu makineyi alandan razı olsun. Biçerdöverin Mardin'e gelmesi bizim için büyük kar oldu.

Daha önce pamuk hasadı okul döneminde geldiği için çocuklarımız okul yerine pamuk tarlasında çalıştırmak zorunda kalıyorduk. Bu nedenle okula gönderemiyorduk. Sağ olsun Timurağaoğlu sayesinde bu yıl alınan pamuk biçerdöver sayesinde kızlarımız bu yıl okullarını aksatmadı. Hem biz rahatladık. Hem de ailelerimiz rahatladı." şeklinde konuştu.

KAYNAK : CİHAN