Mağlova belgeseli Dünyaya açılıyor!
Mimar Sinan’ın hayatı boyunca yaptığı en önemli eser Mağlova'yı anlatan ilk belgesel, muhteşem bir gala ile izleyicilerle buluştu.
ABONE OLYapımcılığı ve Yönetmenliği Umut Mete Soydan tarafından ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü’nün Türk Sineması’nın 100.yıl Belgesel projeleri arasında hazırlanan belgeselin galası sanat, siyaset ve akademi camiasından çok geniş bir kitlenin katılımıyla gerçekleştirildi.
Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivleri Daire Başkanlığı’nın İstanbul’da inşa edilen yeni Kongre Merkezi’nde gerçekleşen galada Osmanlı günlerini anımsatması açısından canlı kanun taksimi, tarihi Osmanlı kıyafetli şerbetçiler ve tarihi su sebilleri yer aldı.
Mağlova Belgeseli Bir Dönüm Noktası
Gala’da konuşan Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay, Mimar Sinan’ın en önemli eseri Mağlova’ya ilçelerinde ev sahipliği yamaktan dolayı duydukları gururu ifade ederek, bu muhteşem eserin dünyaya tanıtılması için hayata geçirilen belgeselde emeği geçenlere şükranlarını sunduğunu ifade etti. Başkan Altunay; “Mağlova tüm dünyanın ilgisini çekebilecek mimari, mühendislik ve estetik özelliklere sahip dev bir eser… Bu eserin dünya tarafından bilinmesi gerekiyor. Bu anlamda bu belgesel çok önemli bir başlangıç oluşturdu. Daha şimdiden Mağlova’yı görmek için yurtiçinden ve yurtdışından rehberler – mimarlar bizi aramaya başladılar.. Onları ilçemizde ağırlamaya Mağlova’yı tanıtmaya başladık. İnanıyorum ki bu belgesel dünya çapında da ses getirecek ve Mağlova İstanbul’un ve ülkemizin en önemli kültür turizmi eserlerinden birisi olacak” diye konuştu.
Dünya Metropollerinde İzlenecek
Belgeselin Yapımcısı ve Yönetmeni Umut Mete Soydan ise; Mağlova’nın teknik özelliklerine değinerek eserin Paris’in simgesi Eyfel’den çok daha kıymetli olduğunun altını çizdi. Onun gibi iyi bir tanıtım çalışması ile dünya tarafından bilindiğinde paha biçilemez bir değere kavuşacaklarını bu anlamda da belgesellerini dünyanın önemli metropollerinde izleterek tanıtımını güçlü bir şekilde yapmak istediklerini söyledi.
Belgesel 3 yıl boyunca TRT Belgesel Ekranlarında da izleyici ile bulaşacak.