Süleyman Çelebi kimdir? Süleyman Çelebi eserleri...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2022'yi Süleyman Çelebi yılı olarak kutlanacağını bildirmesi üzerine, Süleyman Çelebi'nin hayatı merak edildi. İşte, halk arasında Mevlid olarak bilinen şiirin yazarı olan Süleyman Çelebi'nin biyografisi...

ABONE OL
GİRİŞ 19.02.2023 23:44 GÜNCELLEME 19.02.2023 23:44 BİYOGRAFİ
Süleyman Çelebi kimdir? Süleyman Çelebi eserleri...

Süleyman Çelebi 752'de Bursa’da dünyaya geldi. Babasının adı Ahmed Paşa'dır. Babası, Osmanlı Sultanı 1. Murat'ın vezirlerindendir. Şeyh Mahmud’un torunudur. Dedesi işe Şeyh Edebalı'nın torunudur. 

Çocukluk ve gençlik dönemini Bursa'da geçirdi. Burada eğitimler aldı. O kadar büyük ilimler tahsil edildi ki, Çelebi unvanını (o dönemde ilim adamlarına takılan bir lakap ) elde etti. Mevlevi veya halveti olduğuna dair bilgiler bulunmakla birlikte, netlik kazanmamıştır. 

Yıldırım Bayezid Dönemi'nde Bursa Ulu Camii'nin imamı olarak görevlendirildi. O yıllardan günümüze kadar uzanan, halk arasında Mevlid olarak bilinen Vesiletu'n-Necat eserini kaleme aldı. 

SÜLEYMAN ÇELEBİ ESERLERİ

Süleyman Çelebi'nin çok sayıda eser yazdığı bilinmektedir. Ancak, yıllar içinde eserlerinin isimleri kaybolmuştur. Bundan dolayı Vesiletu'n-Necat dışında herhangi bir eserinin ismi bilinmemektedir. 

MEVLİD'İ ŞERİF'İ YAZMASI

Rivayete göre, Süleyman Çelebi'nin Ulu Camii'de imamlık yaptığı devirde, vaaz verirken, Bakar Suresi'nin 285. ayetini açıkladı. Bu açıklamada, Peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in diğer peygamberlerden veya Hz. İsa'dan üstün olmadığını ifade etmesi üzerine, büyük bir tepki ile karşılaştı. Tartışmalar önüne geçilemez bir hal alınca Süleyman Çelebi, herkesin çokça beğendiğini şu beyiti tekrar etti:

Ölmeyip Îsâ göğe bulduğu yol

Ümmetinden olmak için idi ol

Bu beyitin halk arasında büyük beğeni toplamasının ardından Peygamber Efendimiz'e duyulan sevgiyi ifade eden Vesiletu'n-Necat'ı yazdı. Bu şiirin içinde Hz. Muhammed'in hayatına ilişkin bilgilere de yer verdi. 

Başka eserlerden de istifa edilerek hazırlanan bu eser kendi isminden ziyade, hak arasında 'mevlüd', 'mevlid' olarak anılmaya başlandı. 

Sonraki yıllarda da bu eser, Osmanlı topraklarında, Peygamber Efendimiz'in doğum günlerinde okunmuştur. Şimdilerde ise, Balkanlar'da ve Türk ülkelerinde düğün günlerinde okunmaya devam edilmektedir. 

VEFATI

Süleyman Çelebi, 1422'de hayatını kaybetti. Mezarı Bursa'da, Yoğurtlu Baba Zâviyesi önünde bulunan sırt üzerinde bulunmaktadır. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR