Mihail Gorbaçov kimdir?

Sovyetler Birliği ve Sovyetler Birliği Komunist Partisi'nin son lideri Mihail Gorbaçov, 91 yaşında hayatını kaybetti. Tarihe 'Soğuk Savaşı sona erdiren lider' olarak geçip Nobel Ödülü'nü kazanan Mihail Gorbaçov kimdir? İşte, hakkında en çok eser yazılan 100 kişi arasında gösterilen Gorbaçov'un siyasi kariyeri ve biyografisi!

ABONE OL
GİRİŞ 31.08.2022 17:55 GÜNCELLEME 31.08.2022 17:55 BİYOGRAFİ
Mihail Gorbaçov kimdir?

Sovyetler Birliği'nin hayattaki son lideri olarak da bilinen Mihail Gorbaçov, 30 Ağustos Salı günü hayatını kaybetti. Gorbaçov Vakfı'ndan yapılan açıklamada, ünlü siyasetçinin böbrek rahatsızlığı nedeniyle bir süredir tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdiği bilgisine yer verildi. Görev sürecinde ABD ile yakınlaşması, Lev Troçki ve Stalin'i eleştirmesi; Soğuk Savaşı bitirmesi ve Sovyetler Birliği'nin dağılması ile bilinen Mihail Gorbaçov kimdir? İşte, Rusya'nın yakın tarihine damga vurmuş Gorbaçov'un siyasi kariyeri ve biyografisi!

Mukteda es-Sadr kimdir?

MİHAİL GORBAÇOV'UN BİYOGRAFİSİ

Tam adıyla Mihail Sergeyeviç Gorbaçov, 2 Mart 1931'de Kuzey Kafkasya'daki Stavropol kentinin Privolnoye köyünde dünyaya geldi. Lise ve Üniversite dönemlerinde Komünist Parti'nin çeşitli kademelerinde görevlendirildi.

Mart 1990'dan Aralık 1991'e kadar Sovyetler Birliği'ni yönetti. 1985-1991 yılları arasında da Komünist Parti Genel Sekreterliği görevini yürüttü. 30 Ağustos 2022'de 91 yaşındayken böbrek rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetti.

GORBAÇOV'UN SİYASİ KARİYERİ

Mihail Gorbaçov, çoğu akranı gibi küçük yaşlardan itibaren Komünist Parti'ye girmişti. Privolnoye'de ilkokul ve ortaokul eğitimini tamamlayıp, lise için Stavropol'a gitti. Eğitim-öğretim hayatındaki son durağı da Moskova Üniversitesi'ydi. Tarihler 1955'i gösterdiğinde Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.

Okul hayatının sona ermesiyle beraber Kuzey Kafkasya'ya geri dönen Gorbaçov, Genç Komünistler Birliği'nde uzun süre görev aldı. 1970'e kadar bu yapının farklı kademelerinde çalıştı. 1970'te de birliğin genel sekreteri oldu. Sadece bir yıl sonra genel merkeze, yani Moskova'ya çağrıldı.

1971'de Sovyetler Birliği Komünist Partisi Merkez Komitesi üyeliğine seçildi. 1978'de tarım sorumlusu, 1979'da politbüro (Meclis) yedek üyesi; 1980'de asil üyesi oldu. 1985'e kadar Moskova'da çalışmaya devam eden Gorbaçov, Genel Sekreter Çernenko'nun 1985'teki ölümüyle birlikte siyasi kariyerinin de zirvesine çıktı.

1947'den 1991'e kadar Amerika Birleşik Devletleri ile SSCB arasında devam eden Soğuk Savaş furyası Gorbaçov'un döneminde sonlanacaktı.

Çin Halk Cumhuriyeti'ni 30 yıl aradan sonra ziyaret etmesi, İzlanda'daki zirveye katılması; Doğu ve Batı Almanya'nın birleşmesine tepki göstermemesi ve Lev Troçki ile Josef Stalin'e olan eleştirileri SSCB içerisindeki çatlağı derinleştiriyordu.

Politbüro üyeleri yeni Genel Sekreter için kazan kaldırırken, Gorbaçov açıklık (glasnost) ve yeniden yapılanma (perestroika) adlı iki reform ile halkın karşısına çıktı. Bir nevi bu gelişme Sovyetler Birliği'nin de sonu olacaktı.

SSCB'ye bağlı devletlerde milliyetçilik bazlı bağımsızlık hareketlerinin yaşanması, maden işçilerinin düşük ücrete isyanı ülkeyi siyasi açmaza sürükledi. Aynı dönemde Başkan Yardımcısı Gennadi Yanayev, beraberindeki 8 kişiyle birlikte Mihail Gorbaçov'a darbe yapmaya kalkıştı. En yakınındaki kişinin ihanetini erkenden fark eden Gorbaçov, hukuksuz kalkışmaya da engel oldu.

1991'de 11 devlet Sovyetler Birliği'nden ayrılarak Bağımsız Devletler Topluluğu'nu (BDT) kurdu. Bu gelişme Gorbaçov'un siyasi sonu olacaktı. 25 Aralık 1991'de devlet kanalına açıklamalarda bulunan son SSCB Başkanı: "Görevimi kaygı içinde ama umutla bırakıyorum. Herkese iyi şanslar diliyorum" diye konuştu.

GORBAÇOV'UN BAŞINDAKİ LEKE

Mihail Sergeyeviç Gorbaçov'un başının üst sağ bölümünde belirgin bir leke vardı. Bu lekenin doğum kaynaklı olduğunu basınla paylaşmıştır. 1955'te saçlarının seyrelmesi ve dökülmesiyle beraber kafasının üst bölümündeki leke de ortaya çıkmıştır. SSCB'yi yönettiği dönemdeki ve sonrasındaki yıllarda çekilen fotoğraflarda da bu leke yer alıyor.

MEDENİ DURUMU

Mihail Gorbaçov, Moskova Üniversitesi'nden tanıştığı Raisa ile 1953 yılında dünya evine girdi. Eşi Raisa Gorbaçova sosyoloji okuyordu ve sonraki yıllarda 'Marksist-Leninist teori' üzerine dersler verecekti. İkili uzun yıllar Kuzey Kafkasya'da, Stavropol'da yaşadı. Tek çocukları İrina Mihailovna Virganskaya da 1957'de doğdu. Çiftin İrina'dan başka çocuğu olmadı. Tarihler 1999'u gösterdiğinde de Raisa Gorbaçova, lösemiden ötürü hayatını kaybetti.

MİHAİL GORBAÇOV'UN ÖLÜM SEBEBİ

Rus siyasetinin en ünlü figürleri arasında yer alan Mihail Sergeyeviç Gorbaçov'un ölümü dünya genelinde gündem oldu. Gorbaçov Vakfı'ndan yapılan açıklamada, emekli siyasetçinin böbrek rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybettiği söylenildi. Bir süredir Moskova'da tedavi gören Gorbaçov, 91 yaşındayken yaşamını yitirdi.