Kemal Derviş kimdir ve aslen nerelidir? Kimin torunu? Kemal Derviş'in hayatı

Kemal Derviş vefatının ardından gündem oldu. Peki Kemal Derviş kimdir? İşte, araştıranlar için, dedesi de tarih sahnesinden tanıdık bir isim olan Kemal Derviş'in biyografisi...

ABONE OL
GİRİŞ 11.05.2023 09:42 GÜNCELLEME 11.05.2023 09:42 BİYOGRAFİ
Kemal Derviş kimdir ve aslen nerelidir? Kimin torunu? Kemal Derviş'in hayatı

Kemal Derviş 10 Ocak 1949'da İstanbul'da dünyaya geldi. Anne tarafından Alman, baba tarafından Türk'tür. Sadrazamı Halil Hamid Paşa'nın 7. kuşaktan torunudur.

Çocukluk dönemini İstanbul'da geçiren Kemal Derviş, ilk, orta ve lise öğreniminin ardından İngiltere'de Londra Ekonomi Okulundan mezun oldu. Daha sonra aynı üniversitede yüksek lisans yaptı ve  ABD'nin Princeton Üniversitesinde doktorasını tamamladı. 

1973 ile 1977 arasında ODTÜ ve Princeton Üniversitesinde akademisyen olarak çalıştı. 1977'de Dünya Bankası'nda görev aldı ve burada Ortadoğu ve Kuzey Afrika'dan Sorumlu Başkan Yardımcısı oldu. 

TÜRKİYE'YE GELİŞİ VE BAKAN OLUŞU

Kemal Derviş, 2000 ve 2001'de yaşanan ekonomik krizin ardından Türkiye'ye davet edildi. 22 yıllık görevini bırakarak ülkesine dönüş yaptı. Bülent Ecevit döneminde Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı oldu. 

Ağustos 2002'de Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli ile görüş ayrılığına düşmesi dolayısıyla işinden istifa etti. Daha sonrasında ise Yeni Türkiye Partisi'nin kurulumunda aktif rol oynadı.

Ancak o partiye katılmadı ve CHP'den milletvekili adayı oldu. 3 Kasım 2002'de CHP İstanbul milletvekili oldu. 2005'te ise milletvekilliğinden istifa ederek  Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı olarak görev yaptı. Bu görevine 2009'a kadar devam etti. 

Ayrıca Sabancı Üniversitesi Uluslararası Danışma Kurulu üyeliği yaptı. 

KEMAL DERVİŞ VEFAT ETTİ

Kemal Derviş 8 Mayıs 2023'te, 74 yaşında hayatını kaybetti. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR