Numan Kurtulmuş kimdir? Aslen nereli ve dedesi kim? Numan Kurtulmuş’un bilinmeyen hayatı...

Yeni TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş gündem oldu. Peki Numan Kurtulmuş bugüne dek hangi görevlerde bulundu? İşte merak edenler için Numan Kurtulmuş'un biyografisi...

ABONE OL
GİRİŞ 12.06.2023 09:16 GÜNCELLEME 12.06.2023 09:16 BİYOGRAFİ
Numan Kurtulmuş kimdir? Aslen nereli ve dedesi kim? Numan Kurtulmuş’un bilinmeyen hayatı...

Numan Kurtulmuş 23 Mart 1959'da Ordu'nun Ünye ilçesinde dünyaya geldi. Aslen Ordulu'dur. Şimdilerde 64 yaşındadır. 

Annesinin Adı Ayşe Güngör, babasının adı ise İsmail Niyazi'dir. Numan Kurtulmuş'un dedesi Numan Kurtulmuş, ise Türk Kurtuluş Savaşı'nda Binbaşı olarak görev yapmış bir gazidir. Dede Kurtulmuş, aynı zamanda latin harfleriyle yazılmış ilk Türkçe ilmihal kitabı olarak bilinen Amentü Şerhi'nin de yazarıdır. 

NUMAN KURTULMUŞ'UN EĞİTİMİ

Numan Kurtulmuş, ilk ve orta öğreniminin ardından İstanbul İmam Hatip Lisesinden mezun oldu. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi'ni başarı ile tamamladı. Daha sonra  yüksek lisans yaptı ve uzman unvanını elde etti. 

1988-1989 arasında Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan Temple Üniversitesi School of Business & Management’da akademik çalışmalarına devam etti. 1990'da ABD'deki Cornell Üniversitesi New York State School of Industrial & Labor Relations’nda misafir öğretim üyesi olarak görev yaptı. Buradaki çalışma hayatı 1993'e dek sürdü. 

1992'de Doktor, 1994'de Doçent, 2004'te ise Profesör oldu. 

KARİYERİ

İş hayatında akademisyen sıfatı ile görev alan Numan Kurtulmuş Bir dönem de Sabahattin Zaim'in asistanı olarak çalışmalar yürüttü. 2010 ile 2012 arasında İstanbul Ticaret Üniversitesi'nde öğrencilere ekonomi ve siyasal iletişim dersleri verdi. 

Ayrıca,  İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde siyaset, çalışma ekonomisi ve insan kaynakları yönetiminde hocalık da yaptı.

2020'de yayınlanan 'Türkiye'yi Yarınlara Taşımak' isminde bir kitabı bulunmaktadır. 

SİYASİ HAYATI

Numan Kurtulmuş siyaset hayatına Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın Genel Başkanlığı'nı yürüttüğü Fazilet Partisi'nde başladı. Ardından Saadet Partisi, Has Parti ve AK Parti ile devam etti. 

Fazilet Partisi yılları

Numan Kurtulmuş, 1998'de Fazilet Partisi'nde aktif olarak çalışmaya başladı. Bu dönemde Fazilet Partisi İstanbul İl Başkanı ve Genel İdare Kurulu üyesi olarak çalışmalar yürüttü. 

Saadet Partisi yılları

Fazilet Partisi'nin kapatılmasının ardından aynı kadro ile açılan Saadet Partisi'nde yer aldı. Saadet Partisi'nin hem İstanbul İl Başkanlığı'nı hem de Genel Başkan Yardımcılığı'nı aynı anda yürüttü. 

26 Ekim 2008'de gerçekleşen Saadet Partisi'nin Kongresi'nde tek başına Genel Başkan adayı oldu ve Saadet Partisi Genel Başkanı oldu. 2 yıl boyunca partinin genel başkanlığını yaptı.

2010'da partinin 4. Olağanüstü Kongresi'nde yeniden Genel Başkan olarak seçildi. Ancak Numan Kurtulmuş, Saadet Partisi'nin genel idare kurulu ve yüksek disiplin kurulu üyeliklerinin belirlenmesi için yapılan seçimlerde Necmettin Erbakan'ın desteklediği isimlerin bulunduğu yeşil listeyi kabul etmeyerek, kendi oluşturduğu beyaz listeyi ortaya çıkardı. 

Bu liste tartışmasında Saadet Partisi'nin lideri Necmettin Erbakan ile fikir ayrılığı yaşadı. Bunun ardından 1 Ekim 2010'da Saadet Partisi'ndeki görevinden istifa etti. 

HAS Parti yılları

Saadet Partisi Genel Başkanlığı'ndan istifa eden Numan Kurtulmuş, 1 Kasım 2010'da Halkın Sesi Partisi (HAS Parti) adını verdiği partiyi kurdu. Partisinin Genel Başkanı oldu. Ardından 2011'de gerçekleşen genel seçimlerde %0,77 oy aldı. 

AK Parti yılları

12 Temmuz 2012'de ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın teklifi ile, HAS Parti ile AK Parti birleşme kararı aldı. 19 Eylül 2012'de HAS Parti'nin 'bütünleşme sebebiyle fesih' kararı ile kapanması ile Numan Kurtulmuş da AK Parti kadrosunda yerini aldı. 

30 Eylül 2012'de resmi olarak AK Parti'ye katıldı. 

BAŞBAKAN YARDIMCISI OLDU

2014 Türkiye Cumhurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından 62.Hükümet'ni Başbakanı Ahmet Davutoğlu'nun kabinesinde yer aldı ve Başbakan yardımcısı oldu.

2014 ile 2017 arasında Başbakan Yardımcısı olarak görev yaptı. 

KÜLTÜR VE TURİZM BAKANI OLDU

19 Temmuz 2017'de ise Kültür ve Turizm Bakanı oldu. 10 Temmuz 2018'de bu görevi son buldu. 

MİLLETVEKİLLİĞİ DÖNEMİ

Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti Ordu milletvekili oldu. 2018 genel seçimlerinde de bu kez AK Parti İstanbul milletvekili olarak TBMM'de yerini aldı. 

TBMM BAŞKANI OLDU

Numan Kurtulmuş, Haziran 2023 itibariyle TBMM Başkanı olarak seçildi. 

NUMAN KURTULMUŞ'UN EŞİ

Numan Kurtulmuş, 1988'de Sevgi Kurtulmuş ile evlendi. Çiftin, 3 çocuğu (Ayşe, İsmail ve Emir isimlerinde) bulunmaktadır. 

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR