Yahya Sinvar kimdir ve nerelidir? Nerede yaşıyor? Hamas lideri Yahya Sinvar biyografisi

Yahya Sinvar Hamas'ın yeni lideri olduktan sonra en çok araştırılan kişiler arasında yer aldı. Peki İsmail Haniye'nin yerine geçen Hamas'ın yeni lideri Yahya Sinvar kimdir? İşte, hakkında tüm bilinmeyenler...

ABONE OL
GİRİŞ 14.08.2024 17:20 GÜNCELLEME 14.08.2024 17:20 BİYOGRAFİ
Yahya Sinvar kimdir ve nerelidir? Nerede yaşıyor? Hamas lideri Yahya Sinvar biyografisi

Yahya Sinvar, 1962'de Gazze'de dünyaya geldi. Aslen Gazzelidir. Şimdilerde 62 yaşındadır. Tam adı Yahya Al-Sanwar'dır. Lakabı ise 'Han Yunus Kasabı'dır.

Yahya Sinvar'ın ailesi,1 948 Arap-İsrail Savaşı sırasında ailesi Mecdel Askalan'dan (Aşkelon) sürüldü. Yahya Sinvar da çocukluk dönemini, Mısır yönetiminde olan ve Gazze sınırları içinde yer alan Han Yunus mülteci kampında geçirdi. 

İlk ve orta öğrenimini Gazze'de devam eden Yahya Sinvar, Han Yunus Erkek Lisesini tamamladı. Gazze İslam Üniversitesi Arp Dili ve Edebiyat Bölümünden mezun oldu. Eğitim döneminde önemli Arapça çalışmalara imza attı. 

Üniversiteye devam ettiği dönemde kendisini Filistin davasına adadı. Birkaç ay boyunca Far'a hapishanesinde yattı. Buradayken Filistinli aktivistler ile tanıştı.1985'te yeniden tutuklandı.

Serbest bırakıldıktan sonra Yahya Sinvar Filistin halkı arasında İsrail ile işbirliği yapanları tespit etmek için çalışan ve 1987'de Hamas'ın "polisi" haline gelen Munazzamat al Jihad w'al-Dawa (Majd) adlı örgütün kurulmasında etkin rol oynadı. 

MÜEBBET HAPİS CEZASI ALDI

Yahya Sinvar 1988'de İsrail askerinin ve işbirlikçi olarak gördüğü dört Filistinlinin kaçırılıp öldürülmesini organize ettiği gerekçesi ile İsrail tarafından dört kez müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 

22 yıl boyunca hapiste kalan Yahya Sinvar, 2011'de kaçırılan bir İsrail askeri karşılığında yapılan esir takasında (Mısır aracılığı ile yapıldı) 1.026 kişiyle birlikte serbest bırakıldı. Serbest bırakılan en kıdemli mahkum oldu. 

MECD GÜCÜ'NÜN KURDU

Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları’nın ilk kurucularından sayılan Sinvar, aynı zamanda Hamas’ın güvenlik ve davet teşkilatı olarak isimlendirilen Mecd Gücü'nün de kurucusudur. 

2017'DE HAMAS'IN SİYASİ BÜRO BAŞKANI SEÇİLDİ

Hapishaneden çıktıktan sonra Hamasîn siyasi bürosuna üye oldu. 2017'de Hamas'ın Siyasi Büro Başkanı seçildi. Mart 2021'de, gizli yapılan bir seçimde Hamas'ın Gazze şubesinin başkanı olarak ikinci bir dört yıllık döneme seçildi.

Yahya Sinvar, bu dönemde, İsrail tarafından bir suikast girişimine maruz kaldı. İsrail, başına 400 bin dolarlık ödül koymasına rağmen onu yakalamayı veya öldürmeyi  başaramadı.

Gazze'deki en üst düzey Hamas yetkilisi ve Gazze'nin "de facto" yöneticisi olmasının yanı sıra Haniye'den sonra Hamas'ın en güçlü ikinci üyesidir.

HAMAS'IN LİDERİ OLDU

Hamas lideri İsmail Haniye'nin ölümünün ardından yerine geçici olarak Halid Meşal geçti. Yahya Sinvar, Ağustos 2020'de Hamas lideri ilan edildi. 

İsmail Haniye kimdir? Nasıl öldü? Hamas lideri İsmail Haniye'nin hayatı

Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR