"Sevgililer Günü'nde tüketimi değil sevgini artır"

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, 14 Şubat Sevgililer Günü'nün bir pazarlama stratejisi olduğunu belirterek, "Birbirini seven insanlar hediyenin değerini artırarak sevgilerini göstermek yerine pahalı hediyeler alacaklarına sevgilerini artırmalı ve israftan kaçınmalılar." dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 13.02.2017 10:47 GÜNCELLEME 13.02.2017 10:47 GÜNCEL
"Sevgililer Günü'nde tüketimi değil sevgini artır"

Ağaoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada 14 Şubat tarihinin "Sevgililer Günü" olarak kutlandığını ve tüm dünyada ilgi gördüğüne dikkati çekti. Tahminlere göre 14 Şubat gününde tüm dünyada 1 milyar civarında kart gönderildiğini belirten Ağaoğlu, bunun da diğer özel günler gibi tüketicilerde satın alma arzusunu kırbaçlayan bir pazarlama stratejisi olduğunu vurguladı.

Birbirini seven insanların hediye alımlarından kaynaklı davranışlarının piyasada satışları artırdığının altını çizen Ağaoğlu, "Bu bir pazarlama taktiği olup, aslında sevgililerin arasının açılmasına da yol açabilmektedir. Çünkü sevgiliye alınan hediyenin değeri çoğu zaman tartışma konusu olabilmekte, sevginin ölçüsü satın alınan hediye ile ölçülmekte, birbirini seven insanların huzurunun kaçmasına sebep olabilmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Ağaoğlu, 14 Şubat Sevgililer Günü'nün alışverişin körüklendiği, tüketimin adeta "patlama" yaşadığı günlerden biri olduğunu, normal günlerde bir liraya satılan çiçeklerin fiyatlarının da böyle zamanlarda patlama yaptığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Birbirini seven insanlar hediyenin değerini artırarak sevgilerini göstermek yerine pahalı hediyeler alacaklarına sevgilerini artırmalı ve israftan kaçınmalılar. Sevgilinize armağan verecekseniz, ona içten sarılın ve yanağına bir öpücük kondurun. İlle de bir şey vermek istiyorsanız biriniz diğerine bir portakal, biriniz de elma versin, onu birlikte afiyetle yiyin. Buna bir ritüel katmak istiyorsanız meyveleri güzelce temizleyerek, üzerine de bir kurdele bağlamanızda bir sakınca yok. Sağlıklı beslenmenize de fayda sağlar hiç değilse."

Ağaoğlu, ekonomik imkanı kısıtlı tüketicilerin hediye alırken kredi kartlarına yüklendiğini ve ileride bütçelerini sıkıntıya sokacak borçlanmalara girdiğini aktararak, şöyle devam etti:

"Piyasaların canlanması için bazı ürünlerde KDV ve ÖTV düşürüldü. Bu durum bir kısım tüketicilerde alışveriş arzusunu kırbaçlayabilir. Bilinçli tüketiciler firmaların satışlarını artırmak için yaptığı reklam kampanyalarında yer alan indirim duyurularına ve kampanyalarına inanmamalıdır. Burada hem indirim yalanı var hem de aylarca sürecek bir borç taksiti var. 'Vade farksız indirimi', yalandır. Çünkü bu tür günlerden önce ürünlerin fiyatı yükseltiliyor, daha sonra 'indirimli' ve 'vade farksız taksitle' diye tüketiciler yanıltılıyor. İnanmayan satın alacağı hediyenin birkaç ay önceki fiyatını araştırsın. Unutmamak gerekir ki sevginin değeri maddi unsurlarla ölçülemez. Dolayısıyla alınacak hediyenin fiyatının yüksekliğini ölçü olarak değerlendirmek yanlıştır. Ancak tecrübelerle sabittir ki hediyenin değeri sevginin ölçüsü olarak hesaplanmaktadır."

Özellikle dar gelirli gençlerin, aldıkları hediyenin düşük olması yüzünden sevgilisiyle arasının bozulabileceğini düşünüp üzüntü yaşadığını aktaran Ağaoğlu, "Oysa sevgi, sevdiklerimize karşı hiçbir bedel ödemeden, esirgemeden sunabileceğimiz bir duygudur. Bu nedenle diyoruz ki; '14 Şubat Sevgililer Günü'nde tüketimi artırma, sevgini artır" diye konuştu.

KAYNAK : AA