Arnavutça ve Boşnakçanın "seçmeli ders" olması

Bursa'da yaşayan Arnavut ve Boşnak kökenli vatandaşlar, gelecek yıl okullarda Arnavutça ve Boşnakçanın "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamında öğretilecek olmasını memnuniyetle karşıladı.

ABONE OL
GİRİŞ 06.03.2017 10:42 GÜNCELLEME 06.03.2017 10:42 GÜNCEL
Arnavutça ve Boşnakçanın "seçmeli ders" olması

Balkanlarla Daima İşbirliği ve Temas Derneği Başkanı Ali Sait Adiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arnavut, Boşnak ve diğer Balkan göçmenlerinin bugüne kadar ana dillerinin okullarda öğretilmesine ilişkin bir talebinin bulunmadığını söyledi. Balkan göçmenlerinin kendi yaşamlarında kendi dillerini özgürce konuştuğunu, kültürlerini devam ettirdiğini ifade eden Adiloğlu, pek çok derneğin de kendi yapıları içinde bazı dillerde ücretsiz kurs hizmeti verdiğini kaydetti.

"Balkan göçmenleri değerlerini unutmaz." diyen Adiloğlu, Boşnakça ve Arnavutçanın seçmeli ders olarak okutulması kararının Türk toplumu içinde yer alan farklı kültürlerin yaşatılmasına ciddi katkı sağlayacağı düşüncesini taşıdıklarını belirtti.

Arnavutça ve Boşnakça derslerinin başta Bursa olmak üzere İstanbul, Tekirdağ, İzmir, Manisa, Elazığ ve Samsun'da ilgi göreceğini tahmin ettiklerini aktaran Adiloğlu, "Türkiye Cumhuriyeti'ne gönülden bağlı, yüreği vatan ve bayrak sevgisiyle dolu Arnavut ve Boşnak kökenli vatandaşlarımız, Milli Eğitim Bakanlığının bu kararını memnuniyetle karşılamıştır. Arnavutça ve Boşnakçanın seçmeli ders kapsamına alınması, ülkemizin birlik ve beraberliğini daha da güçlendirecektir." dedi.

- "Balkan göçmenleri kültürlerini yaşamaya, yaşatmaya devam ediyor"

Makedonya Arnavutluk Kosova Göçmenleri Derneği (MAKDER) Başkanı Taner Ödemiş de Arnavutça ve Boşnakçanın "Yaşayan Diller ve Lehçeler" dersi kapsamına alınmasının sevindirici olduğunu söyledi.

Bursa'nın nüfusunun önemli bir kısmının Balkan göçmenlerinden oluştuğunu, göçmenlerin de genellikle aynı mahallelerde yaşadığını aktaran Ödemiş, şunları kaydetti:

"Özellikle demiryolu altı dediğimiz kesimde çok sayıda Balkan göçmeni yaşıyor. Zafer ve Namıkkemal mahallelerinde sokakta, kahvehanelerde hala birbiriyle Arnavutça, Boşnakça konuşanlara rastlayabilirsiniz. Balkan göçmenleri kültürlerini yaşamaya, yaşatmaya devam ediyor. Ancak üçüncü ve dördüncü nesil artık kendi dilini bilmiyor. Milli Eğitim Bakanlığının bu uygulamasını yeni neslin de ana dilini öğrenmesi açısından çok önemli buluyoruz."

Ödemiş, Arnavut, Boşnak, Makedon, Pomak, Torbeş ve diğer etnik unsurların Türkiye Cumhuriyeti'ne büyük bir sevgiyle bağlı olduğunu sözlerine ekledi.

Milli Eğitim Bakanlığınca, gelecek yıl ortaokullarda Arnavutça ve Boşnakça dilleri seçmeli ders olarak müfredata alınmıştı.

KAYNAK : AA