Her şey 10 yıl önce başladı! Bu köy yok oluyor...

Bursa Orhaneli ilçesi Deliballılar köyü sıra dışı bir 'talihsizlikle' gündemde . Herşey 10 yıl önce köye gelen üniversite öğrencileri ile başladı. Evlerin fotoğraflarını çeken öğrenciler, köyün yok oluş sürecini başlattı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.05.2019 08:07 GÜNCELLEME 14.05.2019 08:09 ÜLKE'DE BUGÜN
Her şey 10 yıl önce başladı! Bu köy yok oluyor...

Deliballılar köyü göz göre yok oluyor. Sebebi ise kimsenin tadilat için evlere dokunamaması. Herşey 10 yıl önce köye gelen üniversite öğrencilerinin çektiği fotoğraflarla başlamış. Kültür bakanlığı fotoğrafları görüp köy için bir karar almış.

Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu Orhaneli ilçesi Deliballılar köyünü SİT alanı ilan etmiş. Evleri tarihi eser statüsüne alan kurul, orjinali dışındaki restorasyonu yasaklamış. Köylüler ise evlerin tarihi olmadığında ısrarlı.

Şu an köyde 10 ev yıkılmış ve harap vaziyette duruyor. Köylüler SİT alanı olduğu için molozları kaldırıp yerine yeni ev yapamıyor. İşin içinden çıkamayan köylülerin yarısı köylerini terk edip şehre taşınmak zorunda kaldı.

Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğini ifade eden Delibalılar Köyü Muhtarı Şahmeran Ay, şunları anlattı:

-"Köyümüzün evleri SİT alanı ilan edilip Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından koruma altına alınmış. Bu evler koruma altındaysa restore etmeleri gerekmez mi? Evler yıkılıyor. Kimse bir şey yapamıyor. Yıkılan evin molozunu da kaldıramıyoruz. Şu an köyde 10 tane yıkılmış bina var.

EVLER TARİHİ FALAN DEĞİL...

-Köyümüzün evleri tarihi falan değil. Evler yeni yapılmış evler. Evlerimiz tarihi SİT alanında olmasını gerektirecek şekilde değil. Köyümüze 10 yıl önce üniversite öğrencileri gelip eski evlerin fotoğrafların çekmişler. Onun ardından Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu burayı koruma altına almış. 

KÖYDE İNSAN KALMADI

-Aslında evleri değil bizim köyün insanlarını koruma altına alsınlar. Köyde insan kalmadı, her kes köyü terk ediyor. Köyde yaşayanların en genci 80 yaşında. Köyümüz nüfusu şu an 70 kişi. Göç olmadan önce 180 kişi yaşıyordu.

Evlerine çivi bile çakamayan köylüler ise "Köyümüzün evleri tarihi değil, evleri bizim babalarımız yaptı. Biz hatırlıyoruz. Bu yanlıştan bir an önce dönülsün. Yoksa köyde yaşayan insan kalmayacak" şeklinde konuştu.