Bursa'da akılalmaz olay: Şehir dışına çıkmayan araca İstanbul'dan ceza yazıldı

Bursa'da ikamet eden ve aracını aldığı günden beri şehir dışına çıkarmadığını iddia eden vatandaşa, İstanbul otoyollarından kesilen hatalı geçiş ücretleri nedeniyle icra takibi başlatıldı.

ABONE OL
GİRİŞ 19.05.2026 09:48 GÜNCELLEME 19.05.2026 10:02 ÜLKE'DE BUGÜN
Bursa'da akılalmaz olay: Şehir dışına çıkmayan araca İstanbul'dan ceza yazıldı

Son dönemde dijital geçiş sistemlerinde yaşanan sistemsel hatalar veya plaka ikizleme (sahte plaka) olayları, vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor.

  • Bursa'da ikamet eden bir vatandaş, satın aldığı günden beri şehir dışına dahi çıkarmadığını iddia ettiği aracı için İstanbul otoyollarından kaçak geçiş yaptığı gerekçesiyle icra takibi başlatıldığını öğrendi.

  • Hiçbir köprü ve otoyoldan geçmediği, PTS (Plaka Tanıma Sistemi) ve kamera kayıtlarıyla kolayca ispatlanabilecek olan araç sahibine, İstanbul'daki otoyol işletmesi tarafından binlerce liralık borç ve ceza yansıtıldığı ileri sürüldü. 

  • Üstelik bu haksız talep, vatandaşa herhangi bir ön uyarı veya tebligat yapılmadan doğrudan icra takibine dönüştürüldüğü kaydedildi. 

 

"BURSA'DAN ÇIKMAYAN ARACA İSTANBUL'DAN CEZA GELİYOR"

Mağdur vatandaşın avukatlığını üstlenen Avukat Yasin Uğur, yaşanan bu absürt ve hukuka aykırı durumu yargıya taşıdı. Konuyla ilgili sert bir açıklama yapan Av. Yasin Uğur, şu ifadeleri kullandı: 

"Müvekkilim, aracını satın aldığı günden bu yana Bursa sınırları dışına dahi çıkarmamıştır. Hayatında bir kez bile kullanmadığı, kilometrelerce uzaktaki İstanbul otoyollarından müvekkilimin plakasına hayali geçiş ücretleri ve cezalar yansıtılmıştır. Sistemlerin hiçbir kontrol mekanizması işletilmeden, 'nasıl olsa öderler' mantığıyla doğrudan icra takibi başlatılması kabul edilemez bir hukuksuzluktur. Bursa'dan çıkmayan araca İstanbul'dan icra göndermek, vatandaşı açıkça mağdur etmektir."

İKİZ PLAKA KULLANIMINA DİKKAT ÇEKTİ 

Yasin Uğur, bu tür vakaların ya otoyol şirketlerinin Plaka Tanıma Sistemleri'ndeki (PTS) okuma hatalarından ya da yasa dışı yollarla basılan "ikiz plaka" kullanımından kaynaklandığına dikkat çekti.

Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Burada ya ciddi bir sistem işgüzarlığı var ya da müvekkilimin plakasını kopyalayan sahte bir araç İstanbul yollarında cirit atıyor. Her iki durumda da devletin ve özel şirketlerin denetim yükümlülüğü vardır. Bu yükümlülüğü yerine getirmeyip, faturayı hiçbir şeyden haberi olmayan masum vatandaşa kesmek ne vicdani ne de hukukidir. İcra takibine karşı gerekli hukuki itirazlarımızı başlattık. Müvekkilimin uğradığı maddi ve manevi zararların sonuna kadar takipçisi olacağız."

TEBLİGAT YAPILMADAN İCRA TAKİBİ BAŞLATILDI İDDİASI 

Herhangi bir borç bildirimi yapılmadan doğrudan icra memurlarıyla muhatap olan mağdur vatandaş ise, "Arabam kapımın önünde duruyor, Bursa dışını görmedi. Bir gün evime icra kağıdı geliyor ve İstanbul'da otoban kullandığım söyleniyor. Gitmediğim yolun, görmediğim şehrin cezasını benden istiyorlar. Adalete ve avukatıma güveniyorum." dedi.

Adıyaman'da cinayet: 85 yaşındaki adam 87 yaşındaki komşusunu öldürdü

Adana'da 'nüfus cüzdanı' dolandırıcılığı! 2 kilogram altın kaptırdılar

Annesini 20, babasını 10 bıçak darbesiyle öldüren zanlının ifadesi ortaya çıktı

Konya'da kayıp olarak aranıyordu! Cinayete kurban gittiği ortaya çıktı

UZMANLAR DAN "E-DEVLET VE UYAP" ÜZERİNDEN KONTROL EDİN UYARISI 

Uzmanlar, benzer mağduriyetleri yaşayan vatandaşların e-Devlet ve UYAP sistemlerini düzenli olarak kontrol etmelerini, bu tarz haksız icra takipleriyle karşılaştıklarında ise yasal süresi içinde (genellikle 7 gün) mutlaka itiraz etmeleri gerektiği konusunda uyarıyor.

KAYNAK : İHA
Esmanur Kadak Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

Malatya’da doğan Esmanur Kadak yüksek öğrenimini İstanbul’da tamamladı. 2022 yılında Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi “Gazetecilik” bölümünden mezun oldu. Üniversite öğrenimi sırasında, serbest zamanlı olarak Bilimevi Basın Yayın A.Ş.'de Özel İçerik Editörü olarak çalıştı. Mezun olduktan sonra Eylül 2022 - Temmuz 2024 tarihleri arasında yerel bir gazetede “Genel Koordinatör” olarak görev aldı. Son olarak Haber7.com’da Yerel Haber Editörü olarak kariyerine devam ediyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR