Kozmetik ürünleri cilt sağlığını tehdit ediyor
Sahte kozmetik ürünleri, insan vücudunda alerjik reaksyonlara sebep oluyor. Bunların başında günlük hayatın vazgeçilmezi parfüm ve deodorantlar geliyor.
ABONE OLZeki Dursun'un haberi
Konya Akademi Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, günlük hayatımızda sıkça kullandığımız kozmetik ürünlerden parfüm güneşin zararlı ışınları ile bir araya geldiğinde ciddi rahatsızlıklara yol açabiliyor.
Günlük hayatımızda sıkça kullandığımız parfümlerin lekelenmelerin özellikle boyun bölgesine parfüm, deodorant sıktıktan sonra bu bölgenin güneş ışınlarına bağlı yani ultraviyole ışınlarıyla etkileşimi sonrası önce kızarıklık arkasından da lekelenme meydana geldiğini söylüyor. İsmi hiç bilinmeyen ürünlerde risk büyük. Uzmanlar uyarıyor; Başlangıç aşamasında önlenmeyen cilt hastalıkları ilerleyen dönemde daha büyük rahatsızlıklara yol açabilir.
Ciltte İstenmeyen Yan Etkileri
Dr. Kadriye Çimen, Kozmetiklerden kaynaklanan istenmeyen etkiler; kozmetik tahammülsüzlüğü, ciltte hassasiyet, egzama, akne, deride renk değişikliği, kullanılan bölgede görülen yan etkiler ya da çok nadiren ürünün kana geçmesinden kaynaklanan sistemik yan etkiler şeklinde özetlenebilir.
Kozmetik ciltte yanma, batma, sızlama ve gerginlik gibi bulgularla kendini gösterir. Kozmetik ürünün her uygulanmasından sonra şikâyetler belirir ve bazen dayanılmaz bir hal alır. Oluşmasında duyu sinirleri hassasiyetinin sorumlu olduğu kabul edilmektedir. Bu yakınmaya sahip kişilerin alkol, vitamin A, alfa hidroksi asit gibi cildi tahriş edici ürün kullanmaması gerekmektedir. Hassas ciltler için hazırlanmış temizleyiciler, nemlendiriciler ve güneş koruyucular bu kişiler için uygun seçeneklerdir.
Kozmetik Ürünler sağlığınızı bozabilir.
Çimen, kozmetik yönetmeliğinde yasal olarak kısıtlanmış birtakım kimyasallar bulunmaktadır. Örneğin; likit el sabunlarında triklosan/triklorokarbon, tırnak ürünlerinde formaldehit, veya toluen, traş kremlerinde ve saç jölelerinde nanifenol gibi zararlı kimyasallara dikkat edilmeli ve bunları içeren ürünler alınmamalıdır.
Bazı kozmetik ürünler, aynı zamanda kanser riskini artıran zararlı kimyasallar içerir. Örneğin; bio-mutajenler adı verilen kimyasallara uzun süre maruz kalmak sağlık açısından zararlıdır. Birçok parfüm ve tırnak cilasında yaygın kullanılan fitalatlar da hormon bozucu olduğundan, bu maddeyi içeren ürünleri sık kullanan kadınların doğurganlık sorunları yaşaması olasıdır. Yine pek çok uçucu kimyasal içeren aroma ve kokular da sağlık açısından zararlı olabilir.
Kozmetiklerin içerisindeki fitalat, akrilamid, paraben ve formaldehit gibi kimyasallar alerjik özellik taşır. Bağışıklık sistemi, tehlikeli veya yabancı bulduğu bu maddelere karşı alerjik reaksiyon oluşturabilir. Bazen bu alerjik reaksiyonlar sonucunda kişiler ciltteki hassasiyet derecesine bağlı olarak ciddi tedavi gerektiren cilt sorunları ile karşılaşılabilir.
Güzelleşmek ve güzelliğimizi korumak üzere kullandığımız kozmetiklerin bilinçli seçim yapılmadığı takdirde sağlığımıza zarar verebileceğini unutmamak geriyor.
HABER 7 - ZEDHABER