Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ramazanoğlu Denizli'de
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Denizli'de katıldığı Girişimci Kadınlar Zirvesi'nde yaptığı konuşma sırasında gözyaşlarını tutamayarak, "Denizli'de bir evin içerisinden son 10 yılda Türkiye'nin siyasi tarihine imza atan iki kız evladı, bakan olarak çıktı" dedi.
ABONE OLBakan Ramazanğlu, Pamukkale'de bir otelde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından düzenlenen ve 81 ilden kadın girişimcilerin katıldığı "Girişimci Kadınlar Zirvesinde" bir konuşma yaptı.
Kadının adının hayatın her alanında fedakarlık, sevgi ve merhamet ile anıldığını belirten Ramazanoğlu, kadının ailenin, toplumun yapı taşı ve aydınlanmanın, gelişmenin de öncüsü olduğuna işaret etti.
Kadın olmadan yeni bir medeniyet inşa etmenin mümkün olmadığını vurgulayan Bakan Ramazanoğlu, şöyle konuştu:
"Bu güçlü medeniyetin inşasını bilgi ve cesaretle hareket eden girişimci kadınlarımızla birlikte gerçekleştireceğiz. Bölgemizde yaşanan savaşlara, göçlere rağmen çalışmaya, üretmeye, içimizdeki umudu diri tutmaya devam edeceğiz. Çünkü kadın, azmin, kararlılığın ve başarının sembolüdür. İnanıyorum ki burada böylesi güzel bir organizasyonda birlikte olmak, hepimize yeni ümitler aşılayacak. Hep beraber geleceğe dair umutla yeni cümleler kuracağız."
- "Eğitim seviyesi artmalı"
Ramazanoğlu, kadının eğitim seviyesi arttıkça istihdamdaki payının aynı oranda yükseleceğinin görüldüğünü ifade ederek bu durumun girişimcilikte, karar alma mekanizmalarında ve siyasete katılımda da aynı şekilde olduğunu kaydetti.
Kadın istihdamına ilişkin 2014 yılı verilerine göre, bu alanda en önde gelen kentin Denizli olduğunu anımsatan Bakan Ramazanoğlu, kentin başarısında kadının emeği, azmi ve gayretinin büyük rolünün bulunduğunu vurguladı.
Son yıllarda gerçekleştirdiği büyük reformlarla Türkiye'nin dünyadaki konumunu yükselttiğini anlatan Ramazanoğlu, bu yükselişte de kadınların katkısının büyük olduğunu bildirdi.
Bakan Ramazanoğlu, şunları söyledi:
"Türkiye'nin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkıda bulunmak için kadın girişimci sayısını artırmak büyük önem arz ediyor. Kadını güçlü kılan, kadının statüsünü yükselten en önemli etken eğitimdir. Eğitim olmadan başarı da olmaz. Eğitimli kadın, güçlü, ne istediğini ne yapacağını bilen kadındır. İmkanlara ulaştığı takdirde kadınların başaramayacağı, üstesinden gelemeyeceği hiçbir iş yoktur. Eğitim seviyesi yükseldikçe kadının istihdamdaki payı artacak ve toplumda daha çok söz sahibi olacaktır. İnanıyorum ki kadın girişimcilerin çalışma hayatında daha etkin olmaları, kadınların toplumdaki konumlarını da güçlendirecektir."
- "Siyasi tarihe imza atan iki kız evlat"
Bakan Ramazanoğlu, konuşmasında ailesi ve kendisinin hikayesine de değindi.
Ailesinin savaş ve göçün yanı sıra yakın siyasi tarihte savaş ve baskılar gördüğünü belirten Ramazanoğlu, şunları anlattı:
"Hayatları boyunca hep var olmak için mücadele ederler ve savaş verirler. Bu arada hayatlarının odağına koydukları şey de eğitimdir. Evlatlarını en iyi şekilde vatana ve millete hizmet etmeleri için çalışmışlardır. Baba idealist biridir, kızlarını devamlı öğüt verir, kendi hayatından hikayeler anlatır. Evdeki nineler ise yaşadıkları savaşları anlatır. Anne İkinci Dünya Savaşı yıllarındaki yoksulluktan ve fakirlikten nasibini almış biridir. Anne de çocuklarına okumaları ve ülkeye hizmet etmeleri öğüdünü verir.
Evlatlar üniversitede okurlar. Anne, çocuklarına 'en iyisine talip olun, elinizdekiyle yetinmeyin' der. Kardeşler devlete ve millete hizmet etmeye başlarlar. Bu evlatlar, sivil toplum örgütlerinde ve siyasette sorumluluk alırlar. Bu anne ve baba, kızlarının rahat hizmet edebilmesi için şehir şehir dolaşıp torunlarına bakarak destek verir. Günün birinde Denizli'deki bir evin içerisinden son 10 yılda Türkiye'nin siyasi tarihine imza atan iki kız evlat bakan olarak çıkar. Siyasette ön açıcı olan büyük abladır ama icraatçı olan küçük kardeşidir. Ondan sonra bulunduğu şehrin ilk kadın milletvekili ve ilk kadın bakanı olur. Onun arkasından da ablası gelir. Evet, bu evlatları yetiştiren anneciğim ve rahmetli babacağım, yoklukluklar ve zorluklar içerisinden bizi buralara taşıdılar. Anneciğimin ellerinden öpüyorum, babamı da rahmetle anıyorum."
Konuşmasının bu bölümünde gözyaşlarını tutamayan Bakan Ramazanoğlu, teşekkür ederek kürsüden ayrıldı.
Panelde çeşitli sektörlerden katılımcılar, girişimcilerle tecrübelerini paylaştı.