38 bin kapakla "horoz" mozaiği yaptılar

İBRAHİM SÜZER - Denizli'de ortaokul öğrencileri, topladıkları 38 bin atık pet şişesi kapaklarını kullanarak Pamukkale travertenleri üzerinde duran horoz figüründen oluşan mozaik yaptı.

ABONE OL
GİRİŞ 10.06.2016 11:47 GÜNCELLEME 10.06.2016 11:47 KÜLTÜR
38 bin kapakla "horoz" mozaiği yaptılar

5 Haziran Dünya Çevre Günü etkinlikleri kapsamında görsel sanatlar öğretmeni Müslüm Kılınçarslan'ın öncülüğündeki projede Namık Kemal Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencileri yer aldı.

Proje kapsamında ailelerinin de yardımıyla kapak toplayan öğrenciler, 3 ayda 38 bin kapağa ulaştı. Kapakları renk renk ayıran öğrenciler, öğretmenlerinin desteğiyle traverten üzerinde Denizli horozu resmi çizdi. Horoz ve travertenin renk tonlarının belirlenmesiyle, kapakların montajına geçildi.

Yaklaşık 1 aylık çalışma sonucu bitirilen 5 metre boy ve 3,7 metre enindeki dev mozaik, okul binasına asılarak sergilenmeye başlandı.

Öğretmen Kılınçarslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okullarda öğretilen konuların içinde mozaik, kolaj ve çevre ile ilgili çalışmaların bulunduğunu, tüm bu alanları kapsayacak bir çalışma yapma hedefiyle yola çıktıklarını dile getirdi.

Atık pet şişe kapaklarının geçmişte farklı amaçlar için toplandığını, mozaik sanatının da Denizli'de halen uygulandığını ifade eden Kılınçarslan, "Atık kapaklardan horoz mozaiği yapma fikrini öğrencilerim de destekleyince harekete geçtik. İnsanlarımızın çevre konusunda bilinçlenmesi ve aynı zamanda ülkemizin ve şehrimizin doğal güzelliklerini öne çıkarmak için böyle bir fikir oluştu. Şubat ayında kapak toplamaya başladık. Ancak ilk günlerde zorlandık. Çünkü kapak toplama işi yavaş ilerliyordu. Daha sonra ailelerin ve vatandaşların da destek vermesiyle 3 ayda 38 bin kapağa ulaştık." dedi.

- Civatayla montelediler

Kapakları sağlam olması için resmin üzerine yapıştırıcı yerine civatayla montelediklerini, bunun biraz zaman aldığını anlatan Kılınçarslan, öğrencilerin hafta sonları da okula gelerek mozaiği yetiştirmeye çalıştığına dikkati çekti.

Eserin yapılması sırasında eğlenceli vakit geçirdiklerini, öğrencilerin unutamayacağı bir deneyim yaşadıklarını anlatan Kılınçarslan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Son 3 günde biraz sıkıntı yaşadık. Montaj işlemi oldukça zor oldu. Kararlı davrandık ve sonunda başardık. İşim öğrencilerime sanatı öğretmek ve sanatı yaşatmaktır. Çalışmayı bu bilinçle tamamladık. Bu eserimizle plastik kapakların çöp değil bir geri dönüşüm malzemesi olduğunu gösterdik. Önemli olan bu bilinci insanlara yerleştirmekti."

Kılınçarslan, artan mavi kapakları tekerlekli sandalye kampanyasına vereceklerini ve okul olarak bir engelliye tekerlekli sandalye hediye edeceklerini de dile getirdi.

Proje ekibinde yer alan öğrencilerden Melike Cengiz ise yaptıkları eseri çok beğendiğini, ekipte yer almanın kendisini mutlu ettiğini anlattı.

Kübra Avcı ise proje ilk başladığı günlerde yeteri kadar kapak toplayamayınca üzüldüklerini belirterek, "Fakat kapak sayısı arttıkça içimizde yeni yeni umutlar doğdu. Yapabileceğimiz inandık ve yaptık." dedi.

Büşra Avcı da heykeli tamamladıklarında çok heyecanlı olduklarını, heykelin açılışında isimlerinin söylenmesinin onur verici olduğunu kaydetti.

Namık Kemal Ortaokulu Müdür Yardımcısı Osman Kovan da örnek ve farklı bir projeye imza atan öğretmen ve öğrencileriyle gurur duyduklarını ifade etti.

KAYNAK : AA