Güreşte 'Taha Akgül' farkı: 4 ayda madalyaları bir bir topladık

Slovakya'da düzenlenen 2025 Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 1 altın, 6 gümüş ve 7 bronz olmak üzere 14 madalya elde eden Türkiye, takım sıralamasında grekoromen ve kadınlarda ikinci, serbest stilde ise üçüncü oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 14.04.2025 11:25 GÜNCELLEME 14.04.2025 11:35 Diğer Branşlar
Güreşte 'Taha Akgül' farkı: 4 ayda madalyaları bir bir topladık
Güreşte 'Taha Akgül' farkı: 4 ayda madalyaları bir bir topladık

Milli güreşçiler, Taha Akgül'ün dört aylık federasyon başkanlığı döneminde katıldıkları ilk Avrupa Şampiyonası'ndan 14 madalya ve 3 kupayla ayrıldı.

2025 Avrupa Güreş Şampiyonası, 7-13 Nisan tarihlerinde Slovakya'nın başkenti Bratislava'da düzenlendi.

Şampiyona, Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Taha Akgül açısından ayrı bir önem taşıdı. Akgül, sporculuk kariyerinde 11 altın madalya kazandığı Avrupa Güreş Şampiyonası'nı, bu kez federasyon başkanı olarak tribünden takip etti.

Milliler, yeni dönemdeki ilk Avrupa Güreş Şampiyonası'nda 1 altın, 6 gümüş ve 7 bronz olmak üzere 14 madalya kazandı.

Türkiye, takım sıralamasında grekoromen ve kadınlarda ikinciliği, serbest stilde ise üçüncülüğü elde etti.

Tek altın madalya Kerem Kamal'dan

Avrupa Güreş Şampiyonası'nda milli takım, grekoromen stilde 1 altın, 1 gümüş ve 3 bronz madalya aldı.

Türkiye'nin organizasyondaki tek altın madalyası, grekoromen stil 63 kiloda mücadele eden Kerem Kamal'dan geldi.

Finalde Ermeni Karen Aslanyan'ı rahat bir şekilde 7-2 mağlup eden Kerem, kariyerindeki ikinci Avrupa şampiyonluğuna ulaştı.

Milli güreşçi, büyüklerde ilk Avrupa şampiyonluğunu, 2022 yılında Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de elde etmişti.

Kariyerinde ilk kez Büyükler Avrupa Güreş Şampiyonası'na katılan Hamza Bakır ise grekoromen stil 130 kiloda ikincilik kürsüsüne çıktı.

Avrupa şampiyonalarında en fazla altın madalya (12) kazanan sporcu ünvanını Rus Aleksandr Karelin ile paylaşan Rıza Kayaalp'in aldığı ceza sonrası ağır sıklette Türkiye'yi temsil etmeye başlayan Hamza, Slovakya'da gümüş madalya aldı.

Grekoromen stilde ayrıca Ahmet Yılmaz (77 kilo), Mehmet Mustafa Şahin (72 kilo) ve Burhan Akbudak (82 kilo) bronz madalyanın sahibi oldu.

Bu kategoriyi takım halinde Azerbaycan (151 puan) birinci, Türkiye (110 puan) ikinci, Macaristan (104 puan) ise üçüncü sırada tamamladı.

Kadınlar güreşçiler, 9 madalya maçına çıktı

Kadın Güreş Milli Takımı, 5 gümüş ve 2 bronz olmak üzere 7 madalya kazandı.

Milliler, 10 sıkletin 9'unda madalya maçı yaptı. Türkiye, bir Avrupa Şampiyonası'nda kadınlarda en fazla madalya sayısına ulaştı.

Kadın milli güreşçiler, şampiyona tarihinde ayrıca ilk kez 5 sıklette final maçı yaptı. Ancak final karşılaşmalarını kazanamayan milliler, organizasyonu altın madalyasız kapattı.

Ay-yıldızlılar, kadınlarda geçen yıl Romanya'nın başkenti Bükreş'te 4 final maçı yaparken, 3 altın madalya elde etmişti.

Slovakya'daki organizasyonda milli sporculardan Evin Demirhan Yavuz (50 kilo), Elvira Süleyman Kamaloğlu (57 kilo), Bediha Gün (59 kilo), Nesrin Baş (72 kilo) ve Yasemin Adar Yiğit (76 kilo), gümüş madalya aldı.

Zeynep Yetgil (53 kilo) ve Buse Tosun Çavuşoğlu (68 kilo) ise üçüncülük kürsüsüne çıktı.

Kadınlarda takım halinde Ukrayna (180 puan) şampiyon, Türkiye (158 puan) ikinci, Romanya (79 puan) ise üçüncü oldu.



"İlklerin kadını"ndan mindere veda

Kadınlar 76 kiloda gümüş madalya kazanan Yasemin Adar Yiğit, aktif sporculuk hayatını noktaladı.

Yasemin, Ukraynalı Anastasiya Alpyeyeva ile karşılaştığı final maçının ardından mindere veda etti. Final müsabakası sonrası ayakkabılarını minderde çıkaran milli sporcu, aktif güreş kariyerini 33 yaşında noktaladı.

Kariyerinde 7 Avrupa, 2 dünya şampiyonluğu ve olimpiyat üçüncülüğü bulunan Yasemin, elde ettiği başarılarla Türk kadın güreşinin öncüsü oldu.

Yasemin, Türkiye'ye kadın güreşinde ilk Avrupa ve dünya şampiyonluğu ile olimpiyat madalyasını kazandıran isim olarak tarihe geçti.

KAYNAK : AA
Ramazan Dengiz Haber7.com - Muhabir
Haber 7 - Ramazan Dengiz

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR