Kasten oruç bozmanın hükmü nedir? Kefaret orucu gerektirir mi? Diyanet bilerek oruç bozanlar kaç gün…

KASTEN ORUÇ BOZMANIN HÜKMÜ NE? Diyanet İşleri Başkanlığı’nın resmi internet adresinde orucu bozan unsurlar Müminler ile paylaşıldı. Birlik, beraberlik, sevgi ve paylaşma gibi erdemlerin bir ay boyunca hissedildiği Ramazan-ı Şerif ayı Cumartesi günü itibariyle başlıyor. Bu sebeple, kasten oruç bozma ve kefaret niyetini gerektirecek durumlar merak ediliyor. Peki, bilerek oruç bozanlar kaç gün oruç tutacak?

ABONE OL
GİRİŞ 01.04.2022 19:17 GÜNCELLEME 05.04.2022 17:21 DİNİ BİLGİLER
Kasten oruç bozmanın hükmü nedir? Kefaret orucu gerektirir mi? Diyanet bilerek oruç bozanlar kaç gün…

KASTEN ORUÇ BOZMAK KEFARET ORUCUNU GEREKTİRİR Mİ? Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Din İşleri Yüksek Kurulu, vatandaştan en çok gelen soruları resmi internet adresleri üzerinden yanıtlıyor. Bu sorular arasında bilerek oruç bozmanın hükmü de yer alıyor. Bir kişi, kendi iradesi dışında veya doğrudan kendi iradesiyle oruç bozabilir. Orucun bozulması, vücuda besin veya mineral girmesi yoluyla veya kişinin eşiyle yakınlaşması halinde gerçekleşir. Oruç tutmaya dili veya kalbiyle niyet etmiş bir kimsenin, sahur sonrası iftar öncesi bu gibi etmenlerden uzak durması önerilmiştir. Peki, kasten oruç bozmanın hükmü nedir? Binlerce Müslüman, kefaret orucunu gerektirecek durumları araştırıyor. İşte, bilerek oruç bozanların oruç tutacağı gün sayısı…

İMSAKİYE 2022! Diyanet 30 günlük sahur vakitleri ve iftar saatleri takvimi belli oldu!

Diyanet Kasten Oruç Bozmanın Hükmü Nedir?

Ayların en hayırlısı Ramazan-ı Şerif’te, bir kimsenin tuttuğu orucu kendi isteğiyle bozması kefaret orucunu gerektirir. Kişinin hiçbir mazereti yoksa, hastalık; ameliyat ve benzeri durumlardan mustarip değilse iftar saatine kadar oruçlu olması, iftarını akşam ezanı okunduktan sonra açması gerektiği söylenmiştir. Bu kısasa uymayan kişi, orucunu bilerek bozmasından ötürü kefaret orucu ile günahının bedelini dünyadayken ödemeye çalışır. Kusma ve diğer durumlarda İslam âlimleri farklı içtihat geliştirmiştir. Kusma ile ilgili bahsi öğrenmek için olmak için aşağıdaki haberi okuyabilirsiniz.

Kusmak orucu bozar mı? İstifra etmek Ramazan ayı orucunu tehlikeye düşürür mü?

Kefaret Orucu Nedir ve Kaç Gün?

Kefaret orucu, Ramazan ayında oruç tutan bir kimsenin orucunu kendi isteğiyle; hiçbir mazeret bulunmaksızın bozması durumunda devreye girer. Yani, 60 gün süreyle orucunu bozduğu için ceza öder, bir nevi tövbe eder. Lakin orucun bozulmasında kefaretin gerekmediği birtakım durumlar da vardır. Eğer, insanın kendi iradesi dışında oruç bozulursa; bu kez kaza orucu tutulur. Kaza orucu da bir gün süreyle geçerlidir.

Oruç Hangi Durumlarda Bozulur?

Kişinin kasten kusması, hastalık hali; ameliyat, kişinin yemek yemesi, su ve benzeri sıvı gıda tüketmesi; eşi ile yakınlaşması gibi hallerde oruç bozulur. Bozulan orucu geri eda etmek için kefaret ve kaza oruçları devreye girer. Örneğin, yola çıkan bir kişi, seferi sayılması sebebiyle niyetli olamadığı günü başka bir gün kaza eder. Kaza orucu bir gündür. Kefaret orucu ise, ortada hiçbir mazeret olmadığı halde insanın niyetinden vazgeçmesidir. Bunun bedeli de 60 gündür. 60 günlük oruçtan sonra yapılan hatanın kefareti ödenir.