Muska yaptırmak günah mı? Bu soru internetin gündemine oturdu! 'Eşiyle evlenmek için muska yaptırmış'

Kanal 7'de Muhsin Bay'ın sunumu, Necmettin Nursaçan Hoca'nın da katılımıyla gerçekleştirilen 'Necmettin Nursaçan'la Sohbetler' programı internetin gündemine oturdu. Program esnasında gelen 'muska' sorusu çok konuşuldu. Peki muska yaptırmak günah mı?

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2022 15:31 GÜNCELLEME 08.12.2022 15:38 DİNİ BİLGİLER
Muska yaptırmak günah mı? Bu soru internetin gündemine oturdu! 'Eşiyle evlenmek için muska yaptırmış'

Çoğunlukla nazar, hastalık ve şifa sebebiyle yazılan muska; üç köşe şeklinde katlanmış kağıdı temsil eder. Genelde salih kişiler tarafından kaleme alınır ve belirli Ayet-i Kerimeler yazılmaktadır. 

Muhsin Bay'ın sunumu, Necmettin Nursaçan Hoca'nın da katılımıyla gerçekleştirilip Kanal 7 ekranlarında yayınlanan 'Necmettin Nursaçan'la Sohbetler' programı, muska sorusu ile gündeme geldi.

YAPTIĞINA PİŞMAN OLDU

Instagram üzerinden programa mesaj gönderen bir kadın, eşiyle evlenme serüveninde muska yaptırdığını; bundan pişmanlık duyduğunu şu sözlerle anlattı:

"Zamanında cahillik edip konuştuğum adama muska yaptırdım. Başkasıyla konuşuyordu. Ondan ayrılsın diye muska yaptırdım. Daha sonra bu kişiyle evlendim. Fakat muska yaptırdığıma çok pişmanım. Tövbe ettim. Kabul olur mu? Muska yaptırdığım için kadere tesir etmiş oldum mu?"

Necmettin Nursaçan Hoca ise gelen soruya şu şekilde cevap verdi:

"Hayır. Yani, Allah (C.C.) mesut eylesin. İlla 'Muska yaptırdım da şöyle oldu böyle oldu' bunlar yok. Demek ki böyleymiş. İlahi kader böyleymiş. Cenab-ı Hak onları birleştirmiş. Mutlu olsunlar. Yoksa 'Ben muska yaptırdım da ondan dolayı böyle oldu' yok öyle şeyler."

Programın sunucusu Muhsin Bay da mesajı gönderen kişinin duyduğu pişmanlıktan da bahsederek şöyle konuştu:

"Zaten 'Cahillik edip konuştuğum adama muska yaptırdım' diyerek cümleye başlıyor. Doğru olmadığını da yapılmaması gerektiğini de aslında kendisi söylemiş hocam. Yani birisi bizi sevsin, bizden hoşlansın diye muska yaptırmak caiz değildir değil mi hocam?"

Necmettin Nursaçan Hoca da Muhsin Bay'ın son cümlesindeki soruyu 'Caiz değildir' diyerek doğruladı. Peki muska hakkındaki genel hüküm nedir?

MUSKA NEDİR?

Muska kelimesi Arapçadan dilimiz Türkçeye geçmiştir. Üç köşeli, katlanmış kağıt veya nüsha anlamına gelir. Muska, nazardan; kötülüklerden ve hastalıklardan korunmak için yapılır.

Muskayı salih kişiler yazarken, Felak; Nas, Yasin, Fatiha, Ayetü'l-Kürsi, Ayetü'l-Arş ve diğer Ayet-i Kerimeler ile Hadis-i Şerifler kağıda kurşun kalemle işlenir.

Muskaya yalnızca Ayet-i Kerimeler, Sureler; Peygamber Efendimiz Hazreti Muhammed'in (S.A.V.) Hadis-i Şerifleri yazılır. Nitekim bu caiz olandır. 

Yıldız işaretleri, tılsımlı sözler; hayvan şekilleri ve benzeri şeyler kati suretle yazılmaz. Bu da caiz olmayanıdır. Tamamen hurafelere, batıl inançlara aittir.

Elmalılı Hamdi Yazır Hocaefendinin muska bahsindeki genel görüşü şu şekildedir:

"İslâm fıkhı âlimleri, zararı gideren şeyleri üçe ayırmışlardır: Birincisi, açlık için ekmek yemek ve susuzluk için su içmek gibi kesin olanlarıdır. İkincisi, tıbbî tedâvilerin bir kısmı gibi muhtemel (maznûn) olanlardır ve üçüncüsü de, okuyarak tedâvi gibi, etkisi ihtimalli olanlardır. Zararı gidereceği kesin olan şeyi kullanmak farz ve onu terketmek haramdır. Muhtemel olanı yapmak iyidir. Ancak onu terketmek haram değildir. Üçüncü türünü yapmak da caizdir (Elmalılı Hamdi Yazır, Hak Dini Kur'ân Dili, İstanbul 1970, IX, 6395 vd.)."

KAYNAK : Haber7