İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer: 'Modernleşme şapkayla değil bilimle olur'

Marmara Üniversitesi'nden emekli İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer, Haber 7'ye özel açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Beşer, Türkiye'de yaygın olarak yanlış anlaşılmış modernleşmenin kılık kıyafetle, içkiyle olmayacağını; bilimle, ekonomiyle olacağını belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 18.12.2022 20:58 GÜNCELLEME 18.12.2022 22:30 DİNİ BİLGİLER
İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer: 'Modernleşme şapkayla değil bilimle olur'

                  
Haber 7 - ÖZEL

İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer, Haber 7'ye yaptığı özel açıklamada Türkiye'de yaygın bir şekilde yanlış anlaşılmış modernleşme kavramını irdeledi.

Twitter hesabındaki bir gönderisiyle ülkemizdeki modernleşme algısını gözler önüne seren emekli akademisyen, şu çözümlemede bulunmuştu:

Binlerce kişi, Faruk Beşer Hoca'nın betimlemesini beğenip etkileşimde bulunurken; takipçileri yorumlar bölümünden eklemeler yaptı.

Türkiye'nin kendi değerleriyle modernleşme ihtimalini yıllar önce kaybettiğini belirten İlahiyatçı Profesör Doktor Faruk Beşer Hoca, Haber 7'ye özel açıklamalarda bulundu. İşte, Prof. Dr. Beşer Hoca'nın açıklamaları:

'İSLAM KARŞITLIĞI OLARAK ANLAŞILIYOR'

Türkiye'deki mevcut modernleşme düşüncesinin İslam düşmanlığı olarak anlaşıldığını belirten Profesör Doktor Faruk Beşer, açıklamasına şu sözlerle başladı:

"Modernleşme biraz daha İslam karşıtlığı olarak anlaşılıyor. İslam’ı temsil eden şey nedir? Tesettürdür mesela. Türkiye’de modernleşme tesettür üzerinden yerleştirilmeye çalışılmıştır. Yani tesettürü ortadan kaldırabilirsek modernleşmiş olacağız. Şapka üzerinden mesela… Şapka modernleşme aracı olarak görülmüştür. Keza içki içilmesi modernleşme olarak görülmüştür."

'MODERNLEŞME BUNLARLA OLMAZ'

Modernleşmenin kılık-kıyafetle olmayacağını söyleyen emekli akademisyen; Ecevit ve Erbakan kıyaslaması yaparak asıl modernleşmenin bilim ve ekonomi ile olacağını savundu:

"Ama modernleşme bunlarla olmaz. Bilimle olması lazım, ekonomiyle olması lazım… ‘Açık saçık bir kadın modern bir kadındır’ ama kapalı bir kadın, ‘ki doçentlerimiz var profesörlerimiz var, bunlar modern değildir’ mesela. Onlarca patenti olan Erbakan Hoca gericidir ama daktilo yazmasını bile bilmeyen Ecevit moderndir mesela… Bizde modernlik biraz İslam karşıtlığı olarak anlaşıldığı için böyle düşünülmüş."

KAYNAK : Haber7