Mevlid Kandil nedir ve bu gecede neler yapılır? Mevlid Kandili'nin önemi ve faziletleri...

Peygamber Efendimiz'in dünyaya teşrifinin şükür nişanesi olarak olarak kutlanan Mevlid Kandili geldi çattı. Müslümanlar, özellikle Mevlid Kandili orucu ile ilgili araştırmalar yapıyor. İşte Mevlid Kandilinde yapılacak ibadetler ve güne özel diğer detaylar...

ABONE OL
GİRİŞ 27.09.2023 13:35 GÜNCELLEME 27.09.2023 13:35 DİNİ BİLGİLER
Mevlid Kandil nedir ve bu gecede neler yapılır? Mevlid Kandili'nin önemi ve faziletleri...

Peygamber Efendimiz'in dünyaya gelmesi sebebiyle sevinmenin kutlamaya dönüşmesi olarak tanımlanan Mevlid Kandili, Müslüman aleminin özel günlerinden biri olarak kabul edilmiştir. 

Mevlid Kandili'nin yer aldığı Kutlu Doğum haftası, dünyanın dört bir yanında çeşitli etkinlikler ve ibadetler ile kutlanmaktadır. 

MEVLİD KANDİLİ NEDİR?

Mevlid Kandili, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.S.) dünyaya geldiği gün olan hicri Rebiülevvel ayının on ikinci gecesidir. Bu gecede Peygamber Efendimiz'in doğum günü kutlanılır. 

MEVLİD KANDİLİNİN ÖNEMİ

Genel olarak kandil geceleri İslamiyet'in ilk zamanlarında kutlanan bir adet değildi. Hicri takvime göre 3. yüzyıldan sonra kutlanmaya başlayan kandil geceleri, Mısır'da kurulan Şiî Fâtımî Devleti ile birlikte bir gelenek haline gelmeye başladı. 

Osmanlı Devleti'nde de III. Murad'dan (1588) itibaren resmi olarak ihya edilmeye başladı. O dönemde minarelerde kandil yakılması ile birlikte, 'Kandil' adını aldı. Kuran'da yer almayan kandil gecelerinden biri de Mevlid Kandilidir. Mevlid Kandilinde 'Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed'in (S.A.S.) dünyaya geldiği gün kutlanır. 

Dinî açıdan meşruiyeti ulemâ arasında tartışmalara neden olan Mevlid Kandili, birçok kesim tarafından Peygamber sevgisinin sosyal yaşama yansımayı kapsamında önemli olarak değerlendirilmiştir. 

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN 2023?

Bu yıl Mevlid Kandili 26 Eylül Salı'ya denk gelmektedir. 

MEVLİD KANDİLİNDE NELER YAPILIR? 

Mevlid Kandilinde genel anlamıyla Hz. Peygamber’in doğduğu bu ayın saygınlığına uygun davranılmasını tavsiye edilmektedir. Bunun haricinden şu hususlara dikkat çekilmektedir: 

  • - Oruç tutmak

  • - Muhtaçlara yardım etmek

  • - Güzel ve temiz lebiler giyinmek

  • - Güzel Koku sürünmek

  • - İyi amellerde bulunmak

  • - Kötü davranışlardan sakınmak

  • - Kuran-ı Kerim okumak

MEVLİD KANDİLİ ORUCU

Mevlid Kandili'nde oruç tutulması ile ilgili net bir bilgi bulunmasa da, genel anlamda bir şükrün eda edilmesinde oruç tutulması tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz'in dünyaya teşrifinin şükür nişanesi  olarak o günü oruçlu geçirmek makbul sayılmaktadır. 

MEVLİD KELİMESİNİN ANLAMI

Mevlid, 'doğum yeri ve zamanı' anlamına gelmektedir. 

KAYNAK : TDV İslam Ansiklopedisi
Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR