Ölünce yakılmak hangi din? Ölünce yakılmak günah mı?
Metin Uca'nın vasiyetinde yer alan 'öldükten sonra yakılma' hadisesi gündem oldu. Bunun üzerine öldükten sonra yakılmanın hangi dine mensup olduğuna ilişkin araştırmalar yapıldı. İşte ölüm sonra yakılma ile ilgili tüm detaylar...
ABONE OLÖlülerin yakılması, birçok dinde uygulanan bir gelenektir. Dünya üzerinden yaşayan insanların üçte ikisi ölülerini gömerken, üçte birbirine ölüleri yaktığı bilinmektedir. Ölülerin yakılması hadisesi ise toplum tarafından tartışma konusu olmuştur.
Kimi inanışa göre, ölünün külleri bir denize ya da bir dağın eteklerinden bırakılırken, kimi inanışa göre bir kavanozda hatıra olarak saklanmaktadır. Genel anlamda, ölüyü yakma ile 'ölünün ruhunu aydınlatma, ölüye huzur verme' amaçlanmaktadır.
Diğer yanda ölü yakma işlemi çoğu kez Krematoryum denilen, cesetlerin yüksek sıcaklıkta yakıldığı yerde (850 derece sıcaklıktadır 45 dakika boyunca işlem devam eder) yapılmaktadır. Ancak bazı inanışlarda, bir nehrin kenarında da yapılabilmektedir.
ÖLÜNCE YAKILMAK HANGİ DİN?
Öldükten sonra yakılmak birçok dinde uygulanan bir ritüeldir. Birçok inanışın geleneğinde ölü yakma, hatta yakılma sonrasında oluşan küllerin denize atılması durumu vardır. İşte ölü yakma geleneğinin hakim olduğu dinler:
-
MUSEVİLİK: Genel itibariyle Yahudi hakimiyetinin olduğu Musevilik dininin çoğunlukla ölü gömme geleneği sürdürülmektedir. Yahudi din adamları, öldükten sonra dirilişe inandıklarından dolayı 'ölü yakma' durumuna karşı çıksa da, Musevi vatandaşların bir kısmı (inanışları gereği veya maddi olanaklardan ötürü) bu yöntemi tercih etmektedir.
-
HRİSTİYANLIK: Hristiyanlar ise genel itibariyle vefatın ardından, ölünün bedenini yakmayı tercih ederler. Ancak Katolik mezhebe sahip Hristiyanlar, ölüyü yaktıktan sonra küllerini kavanoz içinde saklarken, Protestan Hristiyanlar, ölünün özgür ruha sahip olacağına dair inançları doğrultusunda külleri bir denize ya da başka bir yere savururlar.
-
BUDİZM: Hindistan'da çoğunlukla hakim olan Budist geleneklerinde de, ölen bireye yakılmak suretiyle veda edilir. Budizm'in inanışı gereği, ölü, bir dağ eteğinde yahut Ganj Nehri'nin kıyısında yakılmaktadır.
-
HİNDUİZM: Hindistan ve çevresinde inanılan Hinduizm'e göre de ölüler yakılmaktadır. Ritüele göre, ölü bir tören ile yakılır. Bu törende, ölüye süslü elbiseler giydirilir ve ayinler gerçekleştirilir. Ayakları nehrin kenarında yıkandıktan sonra etrafı çiçekler ile süslenir, ardından en sevdiği eşyalar da yanına konulur. Sonrasında ise yakma işlemi gerçekleştirilir.
ÖLÜNCE YAKILMAK GÜNAH MI?
İslamiyet'e göre ölülerin yakılması uygun değildir. İslam, cenazelerin yıkanıp, kefenlenip, toprağa gömülmesini emretmiştir. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde de (Maide Suresi 5/31, Taha Suresi 20/55, Mürselat Suresi 77/25-26, Abese Suresi 80/21-22) yer almaktadır.
Peygamber Efendimiz'in bir hadisinde de "Ölünün kemiğini kırmak, onu diri iken kırmak gibidir." (Muvatta, Cenâiz 15; Ebu Davud, Cenâiz 58-60; İbn Mâce, Cenâiz, 63) ifadeleri yer almaktadır.
Diğer yandan ise, Diyanet İslam Ansiklopedisi'nde ölünün toprağa verilmesinin, hem çevre temizliği hem sağlık hem de insanın saygınlığı kapsamında önem teşkil ettiği belirtilmiştir.