Yanlışlıkla küfür etmek orucu bozar mı? Diyanet'e göre oruçluyken küfür etmenin hükmü!
Oruç ibadetini yanlışlardan ve noksanlardan uzak bir şekilde yerine getirmek isteyenler, oruçluyken küfür etmenin hükmünü öğrenmek istiyor. Peki, İslam açısından son derece hassas konulardan bir tanesi olan küfür etmek orucu bozar mı?
ABONE OLOruç tutmanın yalnızca aç kalmaktan ibaret olmadığının ve aynı zamanda İslam’a uygun düşmeyen sözlerden ve eylemlerden de uzak durulması gerektiğinin bilincine varılması gerekmektedir. Oruç ibadetini eksiksiz ve hatasız bir şekilde yerine getirmek isteyenlerin yakın mercek altına aldığı konulardan bir tanesi de hiç şüphesiz oruçluyken küfür etmenin hükmü oldu.
Hem kötü alışkanlıklardan vazgeçmek ve hem bedeni hem ruhu arındırmak isteyen müminler orucu bozan ve bozmayan durumları Ramazan ayı boyunca sorgulamaya devam ediyor. Diyanet'in yaptığı açıklamalar doğrultusunda bilerek yahut istemeden de olsa ağzından kötü bir söz çıkan kişilerin orucunun bozulup bozulmadığı merak ediliyor.
Küfür Etmek Orucu Bozar mı? Diyanet'e Göre Oruçluyken Küfür Etmenin Hükmü!
Din İşleri Yüksek Kurulu resmi sitesinde yer alan bilgilere göre, "Müslüman her zaman ve her yerde haramlardan sakınmalı, başta oruç olmak üzere ibadetle geçirilen Ramazan ayında ise daha da dikkatli davranmalıdır. Oruçlu kimsenin tüm günahlardan sakınarak oruç ibadetinin maksadına uygun hareket etmesi gerekir. Hz. Peygamber (s.a.s.) şöyle buyurmaktadır: “Her kim yalan söylemeyi ve yalanla amel etmeyi bırakmazsa, o kimsenin yemesini içmesini bırakmasına Allah’ın hiçbir ihtiyacı yoktur.” (Buhârî, Savm, 8).
Oruçlu olan kimsenin yalan konuşmaktan ve yalanla iş yapmaktan uzak durduğu gibi gıybet, kötü söz söylemek, kul hakkı yemek, harama bakmak, kumar oynamak vb. yasak davranışlarda bulunmaktan da uzak durması gerekir."