Yılbaşı ağacı süslemek günah mı? Yılbaşı ağacı süslemek nereden geliyor
Yeni yıla sayılı günler kala vatandaşlar yılbaşı ağacıyla ilgili soruları merak etmeye başladı. Peki, yılbaşı ağacı süslemek günah mı? Yılbaşı ağacı süslemek nereden geliyor?
ABONE OLAvrupa kültüründe yeni yıla hazırlık yapmak ve yeni yılı kutlamak için çam ağacı süslenir. Günümüzde bu adet dünyaya da yayılmış durumda. Her yıl başında tartışma konusu olan 'yılbaşı ağacı süslemek günah mı?' sorusu yeniden gündem oldu. Yılbaşında ağaç süslemekle ilgi Diyanet fetvasını ve emekli Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı Necmettin Nursaçan'ın fetvasını haberimizde bulabilirsiniz.
YILBAŞI AĞACI SÜSLEMEK GÜNAH MI?
Eski Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı Necmettin Nursaçan, Kanal 7 ekranlarında yayınlanan Necmettin Nursaçan'la Sohbetler adlı programda, bir seyirciden gelen soru üzerine, "Evde yılbaşı ağacı süslemek günah mı?" sorusunu yanıtladı.
Nursaçan, "Gelin başkasına benzemeyin, diyor Peygamberimiz" dedi ve ekledi:
"Hz. Peygamber 'Ashabım, cemaati camiye nasıl davet edelim' diye soruyor. Bir kısmı 'Ateş yakalım', bir kısmı 'Boru öttürelim', diğer bir kısmı ise ' Çan çalalım' diye tekliflerde bulunuyor. Hz. Peygamber başkalarının adeti olduğu için bunların hiçbirini kabul etmiyor ve Allah'tan Müslümanlara özel bir yol göstermesini diliyor. Bunun üzerine ezan geliyor.
Bu yüzden gayrimüslimlere benzemek doğru değildir. Bizim geleneğimizde ve adetimizde yoktur. Yılbaşı ağacı süslemek İslam dinince uygun değildir."
-
Nitekim Hz. Peygamber bir hadisi şerifinde "Bir millete özenti duyan onlardandır" buyurmaktadır.
"YILBAŞI AĞACI SÜSLEMEK MÜSLÜMAN KÜLTÜRÜNDE YOKTUR"
Diyanet İşleri Başkanlığı, daha önceki yıllarda yılbaşı konulu Cuma hutbesinde şu ifadelere yer vermişti:
"Toplumlar değerleriyle bilinir, onlarla anılırlar. Değerleriyle yaşar, onlarla ayakta dururlar. Öyleyse, bizi biz yapan, bizi ayakta tutan ve en güçlü sığınağımız olan değerlerimize sımsıkı sarılalım. İnancımız, tarihimiz ve kültürümüzle bağdaşmayan batıl örf, adet ve gelenekleri hayatımıza yansıtmayalım. İnancımızın ve karakterimizin şekillendiği ailemizi, göz aydınlığı çocuklarımızı, milletimizin umudu gençlerimizi milli ve manevi değerlerimizle buluşturalım. Yabancı kültürlerin esiri olmamaları için hep birlikte gayret gösterelim. Unutmayalım ki hiçbir millet bir başka toplumun değerleriyle yükselemez. Kültürüne yabancılaşan bir toplum, medeniyet inşa edemez. Tarihini bilmeyenler geleceklerini sağlam bir zemine oturtamaz."
YILBAŞI AĞACI SÜSLEMEK NEREDEN GELİYOR?
Noel ağacı aslında pagan kültürlerden gelen bir gelenek. Yaprak dökmeyen ağaçlar ve çelenkler, ölümsüz yaşamın bir simgesi kabul ediliyordu. Noel ağacı süsleme geleneği, Avrupalı pagan kültürler Hıristiyanlığı kabul ettikten sonra dini bir boyut kazandı.
Günümüzde ise bu geleneğin kaynağının, Ortaçağ'da Almanya'nın batısında oynanan bir oyuna dayandığı düşünülüyor. Adem ve Havva'nın canlandırıldığı oyunda yasaklı elmanın olduğu cennet ağacını temsil eden bir ağaca, kutsanmış ekmek parçaları takılırdı. Bazı yerlerine de İsa'yı temsil eden mumlar eklenirdi.
19.yy.'da İngiltere'ye ulaşan bu gelenek, Kraliçe Victoria'nın eşi Alman Prens Albert'in desteği ile yaygınlaştı.