Dışişleri: Füze sisteminde söz sahibiyiz

Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Fatih Ceylan, Türkiye'nin, NATO füze savunma sisteminin komuta kontrolü dahil tam söz hakkına sahip olduğunu belirtti.

ABONE OL
GİRİŞ 18.10.2011 17:41 GÜNCELLEME 18.10.2011 17:41 Dış Politika
Dışişleri: Füze sisteminde söz sahibiyiz

Ceylan, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında, Malatya Kürecik'te kurulması planlanan NATO erken uyarı radarı ile ilgili talebini yazılı olarak yanıtladı.

Fatih Ceylan, NATO füze savunma mimarisi kapsamında bir erken uyarı radarının Türkiye'de konuşlandırılmasına ilişkin düzenlemenin sonuçlandırıldığını açıklandığını ifade etti.

2010 yılı Kasım ayında NATO Libzon Zirvesi'nde yeni bir stratejik konseptin kabul edildiğini anımsatan Ceylan, bu belgenin, ittifakın önümüzdeki 10 yılda ve 21. Yüzyılın uluslararası güvenlik ortamında izleyeceği yol haritasını ortaya koyduğunu kaydetti.

Yeni stratejik konsepte göre NATO'nun savunmasının ağırlıklı olarak caydırıcılığının kuvvetlendirilmesine dayandığını belirten Ceylan, şunları kaydetti:

''Bu da olası füze saldırıları dahil geniş bir yelpazedeki tehditlere karşı koyacak güçlü bir savunma sistemi geliştirilmesini gerektirmektedir.

Bu çerçevede müttefik ülke halklarının, topraklarının ve birliklerinin korunmasına yönelik olarak bir NATO füze savunma sistemi geliştirilmesi kararı Libzon'da düzenlenen NATO Zirvesi'nde alınmıştır. Bu sistem ittifakın mevcut imkanları temelinde ve müttefiklerin katkılarıyla inşa edilecektir ve tamamen savunma amaçlıdır. Sistemin herhangi bir ülkeye karşı kullanılması hedeflenmemektedir.

Erken uyarı radarı, NATO füze savunma sisteminin bir unsurunu oluşturacaktır. Ülkemiz, diğer müttefiklerle birlikte NATO füze savunma sisteminin komuta kontrolü dahil bu sistemle ilgili diğer düzenlemeler üzerinde tam söz hakkına sahiptir.''

KAYNAK : AA