'Türkiye 10 yıl sonra Almanya gücünde'
Avrupa Diplomatlar Birliği'nde Türkiye'yi temsil eden Ferhat Bozçelik: "AB'nin de öngördüğü üzre 10 yıl sonra Türkiye, Almanya'nın ekonomik gücünde olacak." dedi ve ekledi.
ABONE OLZana Yavuz'un haberi
Türkiye 10 yıl sonra AB'nin 3. ayağı olacak
Avrupa Birliği'nin (AB) en önemli sivil toplum örgütlerinden biri olan Avrupa Diplomatlar Birliği'nde Türkiye'yi işadamı Ferhat Bozçelik temsil ediyor. 2000'de dönemin Avrupa Birliği Genişlemeden Sorumlu Başkanı Günter Verheugen girişimiyle, Alman diplomat Günther Meinel başkanlığında, kurulan birlik insan hakları ve ticaret konusunda faaliyet gösteriyor.
İSLAMAFOBİYLE MÜCADELE
Doğa Yatırım Şirketi ortaklarından Ferhat Bozçelik, Hırvatistan'da tanık olduğu bir hak ihlali nedeniyle birliğin dikkatini çektiğini, bu olaydan sonra birliğe üye olduğunu söyledi.
11 Eylül'den sonra Avrupa'da oluşan İslamafobiyle mücadele ettiklerini belirten Bozçelik, Norveç'te yaşanan saldırının ardından yumuşayan ortamda birlik olarak Diyanet İşleri Başkanlığı ve Fener Rum Patriği Bartelomeos'u ziyaret ettiklerini söyledi. Bozçelik'in gündemindeki konuysa Almanya'da Hıristiyan ve Müslüman din adamlarını buluşturmak.
Bozçelik AB'nin verdiği teşvik ve fonlar konusunda Türkiye'nin yetersiz olduğunu ve AB projelerinden faydalanma oranının çok düşük olduğunu söyledi.
FON ALMA SORUNU
İşadamı Bozçelik 'Özellikle belediyeler böyle bir şansları olmasına rağmen AB kaynaklarından yararlanamadı. 10 projeden ancak biri onaylandı' diye konuştu.
AB YIKILMAZ
AB'nin ciddi bir sorun yaşadığını ancak yıkılacağı öngörüsünün yanlış olduğunu vurgulayan Bozçelik 'Almanya'ya bir şey olmadığı takdirde AB'ye bir şey olmaz' dedi. Yaşanan ekonomik krizlere rağmen Türkiye ekonomisinin ayakta kalmasının AB'yi şaşırttığını belirten Bozçelik şöyle dedi:
'AB'ye ihtiyacımız var. Türkiye 11 yıl sonra yaklaşık olarak bugünkü Almanya'nın ekonomik durumuna gelecek. AB de bu öngörüde bulunuyor. Şu anda Avrupa iki ayak üzerinde gidiyor ve ayaklardan biri aksıyor. Türkiye'nin bu üçüncü ayağı oluşturabileceğini düşünüyorlar. On yıl önce Türkiye'yi AB'de istemeyenlerin oranı yüzde 80 iken bugün bu oran yüzde 45-55 arasında. Önümüzdeki yıllarda bu oran daha da düşecek.'
İZMİR'E 630 MİLYON DOLAR KREDİ LİMİTİ
Türkiye'nin AB'den hak ettiği fonları alamadığını belirten Bozçelik, bu konuda çalışma yaptıklarını söyledi. Örnek olarak İzmir'i gösteren işadamı Bozçelik 2013'e kadar İzmir'e 613 milyon dolar kredi limiti hazırlandığını söyledi.
AB'nin yol, köprü, metro, çöp tesisi ve arıtma tesisi gibi projele kredi ve hibe verdiğini kaydeden Bozçelik, nanoteknoloji derslerinin verildiği bir kolejin 900 bin euro hibe aldığını söyledi.