Her derde deva bitki çayları

Kabızlığa, ishale, boğaz ağrısına, mide sorunlarına, uykusuzluğa hatta cilde iyi gelen bitki çayları olduğunu biliyor musunuz?

ABONE OL
GİRİŞ 23.07.2010 10:06 GÜNCELLEME 23.07.2010 10:06 Diyet ve Sağlık
Her derde deva bitki çayları

Doğanın mucizesi bitki çaylarının vücuda faydaları saymakla bitmiyor. Bitki çayları pek çok hastalıkta tamamlayıcı tedavi sağlıyor. Önemli olan hangi bitkinin ne işe yaradığını ve bitki çaylarının nasıl hazırlanması gerektiği bilmek.

Tıbbi Bitkiler Uzmanı Prof. Dr. Kerim Alpınar, bitki çayı seçerken nelere dikkat etmemiz gerektiğini anlatıyor. Zayıflamak için hangi çayları içelim? Kabızlık ve ishalde hangi çayları içilir? Uykusuzluğa, cilt problemlerine, mide sorunlarına, böbrek taşlarına, boğaz ağrısına iyi gelen çaylar hangileridir? Hepsinin cevabı pudra.com’da…

Bitki çayı seçerken nelere dikkat etmeliyiz?

Kullanacağımız bitkinin tam olarak o olup olmadığını anlamamız gerekir. O bitkiyse eğer, uygun zamanda toplanıp toplanmadığını, temiz olup olmadığını, küf taşıyıp taşımadığını, taze olduğunu bilmemiz önemlidir.

Bir tıbbi bitki çayı, ortalama 18 aylık bir raf ömrüne sahiptir. Muhakkak taze olanlarını almalıyız. Bitkinin nasıl kurutulduğu da önemlidir. Kurutma esnasında içindeki maddeleri kaybetmemiş olması lazım. Örneğin, köklerin güneşte kurutulması gerekirken, çiçeklerinden yararlanacağımız bitkilerin gölgede ve rüzgarda kurutulmuş olması önemlidir.

Zayıflamak için hangi çayları içelim?

Fazla kilo ödemden kaynaklanıyorsa, ödemin boşaltılması gerekir. Bunun için, eğer doktor da izin vermişse, idrar söktürücülere başvurulur.

Maydanoz: Maydanozun yaprak sapları özellikle ödemin boşaltılmasında son derece etkilidir. Fazla kilo, bağırsak tembelliğinden kaynaklanıyorsa, bağırsakları yumuşak tututarak şişkinliğin önüne geçilir. Bunun için müsilaj içeren bitkilerin kullanılmasını öneriyoruz.

Kabızlıktan hangi çay karışımıyla kurtulabiliriz?

Kabızlık sorununa iyi gelen bitkilerin bir kısmı, bağırsak mukozasına etki ederek onun çalışmasına teşvik eder ve dışkılamayı kolaylaştırır. Bir kısım bitkiler ise suyla birlikte şişerek kitlenin daha geniş olmasına neden olur, bu da bir süre sonra bağırsak hareketlerini başlatarak dışkılamayı kolaylaştırır. Eğer sorun çok akut değilse, müzminleşmiş bir durum varsa, su alınca kitle artıran yiyecekleri tercih etmek gerekir.

Keten Tohumu: Keten tohumu, müsilaj taşıdığı için, hem tahrişi azaltır hem de kitle oluşturur.

Sinameki: Alacağımız bitkinin aniden etki etmesini, örneğin gece alıp da sabah dışkılama olmasını istiyorsak, sinamekiyi öneririm. Yalnız bu bitkinin dozunu iyi ayarlamak gerekir. Herkes farklı hassasiyete sahiptir ve deneyerek uygun miktarı anlamak lazım. Sinameki tahriş edicidir ve piyasadan aldığımız sinamekinin gerçekten sinameki olup olmadığını, hangi bitkiden elde edildiğini ve usulüne uygun kurutulup kurutulmadığını kontrol etmemiz gerekir.

İshale karşı içmemiz gereken çaylar hangileri?

İshal çok rahatsız etmiyorsa ve çalışma zorunluluğu yoksa, evde oturarak hastalığın geçmesini beklemek ve bol su içmek en doğrusudur. Ancak ishal asıl çocuklarda önemlidir, çünkü su kaybı çok önemli sonuçlara yol açabilir. Piyasada, içinde gerekli mineralleri içeren tozlar vardır ve bunlar su içine karıştırılarak çocuklara verilebilir.

Demli Siyah Çay: Yetişkinler için çok demli olarak içilen siyah çay, içerdiği tanenden dolayı bağırsaklarda kabızlığa neden olur.

Keten Tohumu: Eğer keten tohumunu alıp bol miktarda su içerseniz, bağırsakta kitle teşkil edecek ve dışkılama olacaktır. Fakat gerekli olandan daha az su alırsanız, tohumlar suyu bağırsakların çeperinden toplayacağı için daha kıvamlı bir dışkının oluşumu söz konusudur.

Cilt problemlerine karşı kullanabileceğimiz bitkiler var mı?

Zeytinyağı: Zeytinyağı deri üstünde inanılmaz derecede faydalıdır. Zaman zaman saçlı deriye veya tüysüz olan deriye ılıtılmış zeytinyağının sürülmesi, deri katmanlarının çok yağlı hale gelmesine, dolayısıyla derinin kuruyan üst kısmının nemlenmesine ve beslenmesine yardımcı olur. Saçlı deride saçlar daha sağlıklı çıkar, daha parlak ve dolgun görünür.

Tatlı Badem Yağı: Tatlı badem yağının da tıpkı zeytinyağı gibi cilt üzerinde olumlu etkisi vardır.

Mide sorunlarına karşı hangi çayları içebiliriz?

Midede rahatsızlık etkeni, doktor tarafından da belirtilmiş çok önemli bir rahatsızlık değilse, pek çok bitkiyi kullanabiliriz.

Keten Tohumu: Gastrit veya aşırı alkol almaktan kaynaklanan tahriş söz konusuysa, müsilaj içeren bitkileri kullanabiliriz. Örneğin keten tohumu yararlıdır. Keten tohumunu parçalamadan kullanmak gerekir. Ilık suda veya oda sıcaklığında bir suda 8-10 saat bırakılan keten tohumu süzülür ve su gün içinde içilirse iyi gelir.

Papatya Çayı: Mide rahatsızlığı, bir gerginlik sonucu meydana gelmiş bir şişkinlik ve huzursuzluksa eğer, papatya çayını öneriyoruz. Papatyayı bir bardağa koyuyoruz, üzerine bir bardağın alacağı kaynar suyu ekledikten sonra 10 dakika demleyip içiyoruz.

Anason ve Rezene: Aşırı gaz oluşumuna bağlı şişkinlik söz konusu olduğunda da anason ya da rezeneyi veya bunların karışımını kullanabiliriz. Bunlar, uçucu yağ bakımından zengin olan meyvelerdir.

Boğaz ağrısını geçirecek bitki çayları hangileri?

Hatmi ve Ebegümeci: Boğaz ağrısına karşı hatmi veya ebegümeci gibi bitkileri kullanmak gerekir. Hatminin hem kökleri, hem yaprakları hem de çiçekleri çay yapmak için kullanılabilir.

Adaçayı: Adaçayı da gargara şeklinde kullanıldığında yararlı bir bitkidir. Yapraklarından hazırlanmış çayı çok sıcakken değil, bekletip vücut ısısına indirdikten sonra gargara yapmak için kullanabilirsiniz. Bu sayede bademcikler büzülür, dolayısıyla daha rahat yutkunma olur. Bu bitki ayrıca antiseptik özelliğinden dolayı bakterilerin seviyesini belli bir düzende tutar.

Böbrek taşı ve kum için hangi çaylardan yararlanabiliriz?

Kırk Kilit Otu: Böbrek taşları ve kum oluşumu görülen hastalar, böbrek fonksiyonlarında süzme sorunu yoksa çok bol su ve kırk kilit otu adı verilen eğrelti otlarının toprak üstü kısımlarıyla hazırlanan çayları içebilir. 2 gram kırk kilit otunun üzerine 100 ml kaynar su dökülür ve bir süre demlenip içilir. Ne kadar çok içilirse o kadar faydası olur. Çok uzun süre içmekten dolayı bir zararlı etkisi bugüne kadar görülmemiştir.

Maydanoz Sapı: Bunun dışında maydanozun sapları bir cezve içinde kaynatılıp süzülerek içilirse çok iyi bir idrar söktürücü etki bırakır. Tabii hamilelerin kullanmaması gerekir. Hamilelik ya da böbrek fonksiyonlarında bozukluk söz konusu değilse, maydanoz sapları bu şekilde değerlendirilebilir.

Kışın bünyemizi güçlendirecek çaylar hangileri?

Isırgan Otu, Ekinezya, Kurburnu: Isırgan otu, ister kök isterseniz de toprak üstü (çiçekli) kısımlarını kullanabileceğiniz ekinezya ve kuşburnundan yapılan çayların vücut direncini artırıcı etkisi vardır.

Uyumakta güçlük çekenler hangi çayları içmeli?

Kediotu: Türkiye’de yetişen kediotu kökleri çok iyi uyku verici bitkidir. Piyasadan alabileceğiniz ince uzun kalem şeklinde, pek hoş kokulu olmayan kediotu, sakinlik verici, derin uykuyu kolaylaştırıcıdır. Köklerden hazırlanan içecek, sabah, öğlen, akşam ve yatmadan yarım saat önce içilirse faydası olur, alışkanlık yapmaz.

Ancak uyku verici olarak bitki kullanılırken aynı zamanda sentetik ilaçlar da alınırsa sersemlik hali yaratabilir. İkisinden birini tercih etmek gerekir. Ayrıca taşıt kullanmadan çok önce almak ve beraberinde alkol kullanmamak gerekir.

pudra.com