Ramazan'da su tüketimi

11 ayın sultanı Ramazan-ı Şerif bu sene de uzun mu uzun sıcak mı sıcak yaz günlerinde bizi ziyaret etti.

ABONE OL
GİRİŞ 22.07.2012 10:06 GÜNCELLEME 09.08.2012 04:09 Diyetisyen Zehra M. Kandur
Ramazan'da su tüketimi

Her sene Ramazan için ortak olan kişinin beslenme alışkanlıklarının 1 ay süresince değişmesi, işte o yüzden biz diyetisyenler bu 1 aylık süreçte sizlere Ramazan’ın tadında yaşarken aynı zamanda nasıl sağlıklı besleneceğinizi anlatmak için buradayız.

Sağlıklı beslenmenin en temelinde de vücudun ihtiyacı olan suyu karşılamak gelir. Vücut açlığa dayanabildiği kadar susuzluğa dayanamıyor maalesef. Bu yüzden bu uzun ve sıcak Ramazan günlerinde su tüketimi, diğer 11 aya göre çok daha önemlidir.

Günde 2-2,5 litre su!

Bir kişinin ortalama günlük tüketmesi gereken su miktarı 8-10 bardaktır, bu kişinin hastalık durumuna, yaşına, cinsiyetine, boy ve ağırlığına göre farklılık göstermektedir. Ortalama olarak sağlıklı ve 70 kg bir insanı aldığımızda günlük su ihtiyacı 2-2.5 lt arasında değişmekte ve bu da yaklaşık 10 bardağa denk gelmektedir.

Ramazanda su tüketimi;

Ramazan da ise diğer zamanların aksine aktif olduğumuz gün içerisinde su tüketimimiz bulunmamakta, bu yüzden iftarda ve sonrasında (kişiye göre değişmekle beraber) ortalama 12-15 bardak su tüketilmelidir. Bu su tüketimi gün içindeki susuzluğunuzu gidermez ancak vücudumuzun işlemesi için gerekli olan suyu vücudumuza almış olursunuz. Bu su tüketimini de bir anda değil iftardan sonra ayakta olduğunuz sürelere yayarak tüketmeniz gerekmektedir. Özellikle sahur sırasında, ezandan hemen önce tüketeceğiniz 2 bardak su uyandığınızda oluşabilecek ağız kuruluğunu önlemeye yardımcı olacaktır.

Doktorunuza danışın!

Herhangi bir hastalığı olan kişiler bu uzun ve sıcak yaz günlerinde doktorlarına danışmadan oruç tutmamalıdırlar. Oruç tutabilen kişiler ise su tüketimlerine mutlaka dikkat etmelidirler. Eğer ertesi günün yoğun geçeceğini, çok terleyeceğinizi, dışarıda sıcakta aktif olacağınızı düşünüyorsanız su tüketiminize daha fazla özen gösterin. Vücudun kaybettiği suyu geri yerine koymakla yükümlü olduğumuzu unutmayın.

Dyt. Zehra M. Kandur - Haber 7