Stresin sonu depresyon olabilir!

Son yıllarda yaş ve cinsiyet fark etmeksizin pek çok insan, günlük yaşamdaki stresten şikayet ediyor. İş, aile, eş ya da arkadaş kaynaklı olabilen stres, bazen ciddi hastalıkların da ilk sinyali oluyor.

ABONE OL
GİRİŞ 10.04.2013 12:39 GÜNCELLEME 10.04.2013 13:26 Doktora Sor
Stresin sonu depresyon olabilir!

Memorial Suadiye Tıp Merkezi Psikoloji Bölümü'nden Uzman Psikolog Uğurkan Ulutürk, kreşe başlayan küçük bir çocuktan, gerekli bakımı alamayan bir yaşlıya; yoğun ev işlerinden bunalan bir ev hanımından, sınava hazırlanan öğrencilere kadar toplumun büyük bir kesiminin çeşitli stres etkenlerine maruz kaldığını söylüyor.

Stressiz hayat olmadığı gibi sorunsuz bir hayat ve insanın da olmadığını vurgulayan Ulutürk, "Bu nedenle 'stressiz hayat' bir sağlıklılık ölçütü değildir. Psikolojik sağlık, karşılaşılan stres durumları ve zor koşulların üstesinden gelebilmek ile mümkün olabilmektedir" şeklinde konuşuyor.

STRESLE BAŞA ÇIKMAYI ÖĞRENİN

Yaşamsal koşullara, mekanlara, kültüre ve ekonomik standartlara göre değişiklik gösteren sıkıntılar, zorunluluklar, çatışmalar, zorlanmalar ve hayal kırıklıkları gibi pek çok stres etkeni bulunuyor. Kişi bunlarla başa çıkabildiği, çözüm yolu bulabildiği ve strese rağmen hayatından doyum alabildiği sürece herhangi bir psikolojik sorunla karşılaşmıyor. Stres faktörlerinin aslında günlük hayatın bir parçası olduğunu hatırlatan Ulutürk, kişinin günlük işlerini ve işlevini bozmayacak kadar stres düzeyinin; kişiyi üretmeye, sevmeye ve paylaşmaya yönelteceğini vurgulayarak şunları söylüyor:

"Özel hayat, iş dünyası ya da okul hayatı kişileri stresle karşı karşıya bırakabilmektedir. Okul, iş ya da özel hayattan kaynaklanan stresörlerin neden olduğu sonuçlar genel olarak; yorgunluk, halsizlik, işe devamsızlık, depresif ruh hali, fiziksel hastalıklar, konsantre olamamak, dalgınlık nedeniyle yaralanmalar, çalışma hayatında verimsizlik veya derslerde başarısızlık olarak özetlenebilmektedir. Ayrıca kalp damar hastalıkları, anksiyete, kaygı durumu, depresyon, sırt-omuz-baş ağrısı, cinsel isteksizlik, mide yakınmaları, uyku düzensizlikleri, mikrobik hastalıklar ve kanser gibi birçok fizyolojik-psikolojik rahatsızlığa neden olabilmektedir.

SİGARA VE İNTERNET ÇÖZÜM DEĞİL

Stresle başa çıkmak için uygulanan işlevsiz yöntemler kişiye göre farklılık göstermektedir. Bunlardan en sık başvurulanlar; aşırı çalışmak (işkoliklik), internet ve teknolojiyi uygunsuz kullanmak, sigara içmek, alışveriş yapmak, alkol veya madde kullanmak, yanlış beslenme ve uyku alışkanlıkları ile aşırı sosyalleşmedir.

PSİKOLOJİK SAĞLIĞI TEHDİT EDEN DURUMLAR

• Kişi stresle başa çıkamamaya veya gerekli çözüm yollarını bulamamaya başladıysa,
• Stresle başa çıkmak için sağlıksız yöntemler kullanıyorsa,
• Sağlıklı düşünme, karar verme ve problem çözme becerilerini kullanılamıyorsa,
• Mutsuzluk, keyifsizlik, yorgunluk, umutsuzluk, sinirlilik, huzursuzluk ve evhamlılık duyguları yoğunsa,
• Dürtüsel davranışlar (tıkınırcasına yeme, kavga etme vb.) varsa,
• İnternet veya teknoloji kullanımı kontrol edilemeyen sürelerdeyse ve diğer işlerin aksamasına neden oluyorsa,
• Baş, omuz, sırt ağrıları, mide sorunları, tansiyon, şeker, kalp sıkışması, nefes darlığı, yoğun çarpıntı, uykusuzluk, halsizlik, kronik yorgunluk gibi fizyolojik sorunları arttıysa,
• Kişi işte veya okulda okuduğunu anlamıyor ve dikkatini toplayamıyorsa,
• Bireylerin eşiyle, çocuklarıyla, anne-babasıyla, dostlarıyla, komşularıyla, iş arkadaşlarıyla ve çevresiyle ilişkileri bozulmaya başladıysa,
• Kişi eskiden yapabildiği işlerini, ödevlerini artık yapamamaya, aksatmaya, ertelemeye, hatalar yapmaya, işler için enerji, istek, güç bulamamaya başladıysa,
• Kişi eskiden keyif alarak yaptığı işler için isteksizlik duyuyorsa, psikolog desteği alınması ve psikolojik sağlığın yeniden kazanılması gerekmektedir.