Ölüm riskinizi test edin!

Erkeklerde kadınlara göre 4 kat fazla görülen aort damarındaki balonlaşmada erken tanı hayat kurtarıyor. Aort anevrizmasının erken teşhis edilmesinden sonra iki çeşit tedavisi var.

ABONE OL
GİRİŞ 21.04.2013 17:12 GÜNCELLEME 21.04.2013 17:12 Doktora Sor
Ölüm riskinizi test edin!

Şeyda Burcu İkiz'in haberi

Uzmanlar "Kişi ellerini karnına koyup hafif basınç uyguladığında sanki kalbi karnında atıyormuş gibi hissediyorsa bu durum riske işaret eder" diyor.

Kalpten çıkan en büyük damar olan aortun çapının yüzde 50 artması ve damarın balonlaşması anlamına gelen aort anevrizması, yüksek risk barındırıyor. Uzmanlar aort anevrizmalarında erken tanının hayat kurtardığı konusunda uyarıyor.

65 yaşını geçmiş kişilerin yüzde 8'inde ve kadınlara göre erkeklerde 4 kat daha fazla görülen aort anevrizmasının en sık görüldüğü yerin karın bölgesi olduğu belirtildi.

Şifa Hastanesi Kalp Damar Cerrahı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Beşir Akpınar, damarda yırtılma ya da patlama olduğunda, kişi hastane içinde bile olsa kurtulma şansının düşük olduğunu söyledi.

BAŞROLDE YİNE SİGARA VAR

Aort anevrizmalarında erken tanının hayat kurtardığını belirten Yrd. Doç. Dr. Akpınar, "Kişi ellerini karnına koyup hafif basınç uyguladığında sanki kalbi karnında atıyormuş ya da nabız varmış hissi varsa bu tehlikeye işaret eder. Ayrıca nedeni açıklanamayan bel ve sırt ağrıları ile hazımsızlık da bu hastalığın belirtileri arasındadır" dedi.

Hastalığın sigara ile olan ilişkisinin de yüksek olduğunu anlatan Akpınar, "Aort anevrizmasına yakalanmış kişilerin yüzde 90'ı, hayatlarının bir bölümünde sigara içmiş kişilerden oluşuyor" diye konuştu.

Tansiyon hastaları dikkatli olmalı

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Beşir Akpınar, sigara kullanımı dışında genetik faktörlerin, yüksek tansiyonun ve kolestrol yüksekliğinin de hastalığa yakalanma riskini artırdığına dikkat çekti. Akpınar, "Damar tıkanması olan hastaların da aort anevrizması yönünden uyanık olmasında fayda var. Çünkü yüksek oranda ölümle sonuçlanan bir hastalık" dedi.

Tedavide iki yöntem kullanılıyor

Aort anevrizmasının erken teşhis edilmesinden sonra iki çeşit tedavisi olduğunu kaydeden Akpınar, "İlki, batının açılıp genişleyen damar segmentinin çıkarılıp yerine yapay damar konulması. İkincisi ise batın açılmadan yapılan, endovasküler işlemlerdir.

Kasık veya damar içerisinden girerek stent yerleştirilir. Doktorun önerisine göre iki tedavi seçeneği de önerilebilir. İki tedavi de yüzde 5 oranında bir risk taşır. Ancak bu yüzde 70 ölüm riski ile karşılaştırıldığında göze alınması gereken bir risktir" dedi.

KAYNAK : BUGÜN GAZETESİ