Diz protezlerinde robotik cerrahi yöntemi

Hastaların çok daha erken ayağa kalkabilmesini sağlayan, ilk günden itibaren hareket kabiliyeti kazandıran Makoplasty ile yapılan robotik diz cerrahisi ilk defa Türkiye'de uygulanmaya başlandı.

ABONE OL
GİRİŞ 25.06.2013 16:00 GÜNCELLEME 25.06.2013 16:00 Doktora Sor
Diz protezlerinde robotik cerrahi yöntemi

Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Diz Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Uğur Haklar tarafından gerçekleştirilen ilk robotik cerrahi operasyon, 65 yaşındaki Gülizar Meşeci'ye uygulandı. Makoplasty ile gerçekleştirilen ameliyat sonrasında dizlerde esneklik ve tam bükülebilirlik sağlanıyor. Klasik yöntemlerle yapılan diz protezlerine göre hastalar çok daha erken ayağa kalkabiliyor, yürüyebiliyor. Robotik teknolojilerinin kullanılması ile yapılan ameliyatla, kişiye en uygun diz protezini uygulamak artık mümkün. 1.7 milyon Euro'luk yatırım olan robotik diz cerrahisi Makoplasty ile 0,1 mm gibi çok düşük bir hata marjıyla oluşturulan diz protezlerinin neredeyse gerçeğinden bir farkı bulunmuyor. Sistemin diğer özelliği de kullanılan protezlerin kemik yapısına çok benzemesi ve anatomik olması. Böylece, Makoplasty ile gerçekleştirilen ameliyat sonrasında dizlerde esneklik ve tam bükülebilirlik sağlanıyor. Klasik yöntemlerle yapılan diz protezlerine göre hastalar çok daha erken ayağa kalkabiliyor, yürüyebiliyor, koşabiliyor hatta sportif aktivitelerden rahatlıkla faydalanabiliyor. Ameliyat sonrasında az ağrı ve daha az kanama ile hasta konforu sağlayan Makoplasty, Liv Hospital'da uygulanıyor.

65 yaşındaki vakaya robotik diz cerrahisi

Türkiye'de bir ilk olan Makoplasty robotik diz cerrahisi, Liv Hospital'da ilk kez bir vakaya uygulandı. Dünyada da henüz yeni ve yüz güldürücü bir yöntem olan robotik diz cerrahisi, 65 yaşındaki Gülizar Meşeci'ye uygulandı. Meşeci yıllardır her iki dizinde yaşadığı diz problemi nedeniyle neredeyse yürüyemez hale gelmişti. Meşeci'nin ve her iki dizine de diz protezi uygulaması gerçekleştirildi. Liv Hospital Ortopedi ve Travmatoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Uğur Haklar ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyonda Gülizar Meşeci'nin sol dizine Robotik Diz Cerrahisi'yle unikondiler diz protezi, sağ dizine ise total diz protezi takıldı.

İki diz arasında belirgin fark var

Makoplasty robotik sistemi Amerika ve Avrupa'da da yeni uygulanan bir yöntem. Makoplasty yöntemiyle yapılan diz protezleri, klasik diz protezi cerrahisi yöntemine göre daha hızlı iyileşme ve daha fazla hasta konforu sağlıyor. Hasta kısa sürede ayağa kalkıp günlük yaşamına geri dönebiliyor. Robotik diz cerrahisiyle uygulanan protezler daha erken hareket ve daha fazla bükülebilir dizler sağlayabiliyor. Uzun yıllar her iki dizindeki dayanılmaz ağrılan sebebiyle yürümekte zorluk çeken Meşeci, "Makoplasty ameliyatından sonra dizimin bu kadar hızlı iyileşeceğini tahmin edemiyordum. Dizimi ilk günden itibaren bükebiliyor ve yürüyebiliyorum" dedi.