Anne-babalar çocuğunuza bunu sakın yapmayın!

Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Nadir Tosyalı, karnı ağrıyan her çocuğa ağrı kesici verilmemesi gerektiğini söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.11.2013 12:09 GÜNCELLEME 07.11.2013 12:09 Doktora Sor
Anne-babalar çocuğunuza bunu sakın yapmayın!

 Tosyalı, “Apandisitten şüphelenen anne ve babalar, çocuklarının karın ağrısını geçirmek için evde ağrı kesici vermemeli. Soğutma ya da sıcak uygulaması yapmamalı ve karın ağrısı baskılamadan, zaman kaybetmeden hastaneye getirmeleri gerekir.” dedi.

Op. Dr. Nadir Tosyalı, çocuklarda karın ağrısı ve ebeveynlerin bu durumda yapması gerekenler hakkında bilgi verdi. Çoçuklarda apandisitin en önemli belirtilerinden birinin karın ağrısı olduğunu belirten Op. Dr. Nadir Tosyalı, diğer belirtileri; göbek çevresinde başlayan ve genellikle 6-8 saat sonra karın sağ alt kısmına yerleşen ağrı ile sonra görülen kusma, iştahsızlık ve halsizlik olarak sıraladı. Apandisitte karın ağrısının önemli bir belirti olmasına rağmen her karın ağrısının da apandisite bağlı ya da cerrahi tedavi gerektiren bir durumun habercisi olmadığını anlatan Op. Dr. Nadir Tosyalı, “Karın ağrısı, bulantı, kusma ve iştahsızlık belirtileri ile gelen çocukların ancak yüzde 5'inde cerrahi tedaviye gerek duyulacak hastalık saptanır.” şeklinde konuştu.

‘AĞRIYI GEÇİRMEYE ÇALIŞIRKEN ZAMAN KAYBETMEYİN'

Çocuklarda karın ağrılarının önemsenmesi gerektiğini belirten ve apandisitin ağır tablolara neden olmadan kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Tosyalı, çocuğunda apandisitten şüphelenen anne ve babaların, çocuklarının karın ağrısını geçirmek için evde ağrı kesici vermemesi, soğutma ya da sıcak uygulaması yapmaması ve karın ağrısını baskılamadan zaman kaybetmeden hastaneye getirmesi gerektiğini kaydetti. Tosyalı, “Karın ağrısı farklı yöntemlerle baskılanmaya çalışılarak zaman kaybedildiğinde apandisit patlıyor ve içinde biriken çok sayıda mikroorganizma kana karışarak ileri düzey sistemik enfeksiyon başlıyor.” ifadelerini kullandı.

Karın ağrısı şikayeti ile gelen çocukların çok geniş bir yelpazede değerlendirilmesi gerektiğini anlatan Tosyalı, bu şikayetlerin altında solunum sistemi hastalığı, idrar yolları sorunu, kan hastalığı ya da merkezi sinir sistemine ait nedenlerin yatabileceğini vurguladı. Tosyalı, apandisit ağrısının karıştırıldığı ağrı çeşitlerini de şöyle sıraladı: “Barsak iltihabı, boğaz enfeksiyonu sonrası karın içinde beze oluşumu, idrar yolları enfeksiyonu, karın zarı iltihabı, içi boş organ delinmesi, kasık bölgesine ait olaylar, yumurtalık kistlerinin kanaması veya çatlaması, karın içerisinde kalmış testisin dönmesi, ikinci kör barsak varlığı, şeker hastalığının ilerlemiş klinik tablosu, akut romatizmal ateş, hemofili hastalarında karın içi kanamalar, sağ akciğerde zatürre, kabızlık, Kawasaki hastalığı, Crohn hastalığı, kanamalı üriner sistem hastalıkları, ailevi akdeniz ateşi hastalığı ve psikolojik nedenler.”

KAYNAK : CİHAN