Gripten korunmanın çok basit yolları

Gripten korunmak için çare sizsiniz! Nasıl oluyor demeyin! Çünkü çok basit yöntemlerle gripten korunabiliyorsunuz!

ABONE OL
GİRİŞ 15.12.2013 07:14 GÜNCELLEME 15.12.2013 07:20 Doktora Sor
Gripten korunmanın çok basit yolları

Özellikle sonbahar ve kış aylarında birçok insanı etkileyen grip ve soğuk algınlığı, bazen haftalarca etkisini sürdürebiliyor. Oysa sağlıklı beslenmek, iyi uyumak, sigara içmemek gibi alacağınız birkaç basit önlemle kışı hasta olmadan atlatabilirsiniz

Kışın iyice bastırmasıyla grip ve soğuk algınlığı vakalarında da hızlı bir artış gözleniyor. Ethica İncirli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tamer Köse; gripten korunma yöntemlerini ve grip tedavisini anlattı… Grip bulguları aniden başlar; kendinizi iyi hissederken bir anda hastalanırsınız. Grip belirtileri; 38-39 derece ateş, baş ağrısı, genel vücut ağrısı, birden başlayan ve iki-üç hafta sürebilen yorgunluk, çoğunlukla kuru öksürük, bazen burun tıkanıklığı, hapşırık, boğaz ağrısı, üşüme, titreme, ter basması ve iştahsızlıktır. Soğuk algınlığı ise virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Gribe göre daha hafif belirtileri vardır. Grip virüsleri de soğuk algınlığına neden olabilir. Soğuk algınlığının belirtileri de boğaz ağrısı, hapşırma ve burun akıntısıdır. Grip virüsünün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürre gibi bazı ciddi enfeksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle gripten korunma çok önemlidir. Alacağınız basit önlemler ile gripten korunabilirsiniz. İşte o önlemler:

DENGELİ BESLENİN

Vücudun ihtiyacı olan protein, karbonhidrat, yağ ve vitaminler yeterli olarak alınmazsa, vücut direnci düşer ve solunum organları mukoza hücreleri de bundan etkilenir.

YETERİ KADAR SU İÇİN

Solunum mukoza hücrelerinin nemli olması, virüs taşıyan damlacıkların etkisine karşı direnci sağlar. Bu nedenle özellikle su içme ihtiyacının azaldığı kış mevsimi de dahil olmak üzere, her dönemde günde 8-10 bardak su içilmesi gerekir.

KALABALIKTAN KAÇININ

Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde grip olan bir kişinin aksırması ile virüsler büyük bir hızla (160 km/saat ) hareket ederek 3-4 metre uzağa yayılabilir. Bu nedenle özellikle bu tür yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi tedbirlerle gripten korunabilirsiniz.

DÜZENLİYOR YAPIN

Sağlıklı yaşamın bir parçası olan spor, gripten korunmak için de çok önemlidir. Yetişkin biri için haftada üç gün, günde bir saat olmak üzere spor yapılması faydalıdır.

STRESTEN UZAK DURUN
Stres, vücut direncini azaltarak hastalıklara davetiye çıkaran en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir.

SİGARA İÇMEYİN

Sigara da aynı stres gibi vücut direncini azaltır. Ayrıca virüs yüklü damlacıklar, sigara içilen ortamlarda, dumana yapıştıkları için hastalık yapıcı özellikleri artar.

DÜZENLİ UYUYUN

Bir gece uykusuz kalındığında, virüslere karşı savaşan vücut hücreleri yarı yarıya azalmaktadır.

AŞIRI SICAKTAN KAÇININ
Özellikle kış mevsiminde daha çok kapalı ve sıcak ortamlarda bulunmak, solunum mukoza hücre zarlarının kurumasına neden olacağından virüslerin vücuda girişini kolaylaştırabilir.

SIK SIK ELLERİNİZİ YIKAYIN

Grip aşısını ihmal etmeyin. Özellikle de yaşlıların yaptırması gerekir.
Sık sık ellerinizi yıkamayı unutmayın.
Çalışma masanızı antibakteriyel mendillerle silin.
Oda nemlendiricisi veya burun spreyi kullanın.
Uyku düzeninizi bozmamaya ve yeteri kadar uyumaya özen gösterin.
El sıkışmayın ya da el sıkışırsanız da elinizi hemen yıkayın.
Elinizi göz, ağız ve burnunuza değdirmeyin.
Elle tutulan yiyecekleri elinizle yememeye, çatal ve bıçak kullanmaya özen gösterin.
Sigara içmeyin ya da mümkün olduğunca azaltın.

TAZE VE DOĞAL ÜRÜNLER TERCİH EDİN

Olası bir gribal enfeksiyonda vücudumuzun yapacağı şey, onunla savaşmak olacaktır. Griple savaşırken vücudumuzun direncini bağışıklık sistemimiz sağlar. Bu yüzden bağışıklık sistemimizin bu dönemde güçlü olması çok önemlidir. Güçlü bir savunma mekanizması oluşturmanın temelinde ise; yeterli, dengeli ve antioksidan açıdan zengin beslenme yer almaktadır. Enfeksiyona karşı savaşan vücudumuzun bu süreçte direnci düşeceği için Dünya Sağlık Örgütü antioksidan etkiye sahip A, C, E vitaminlerin, selenyum, çinko, magnezyum gibi minarallerin, omega 3 ve omega 9 yağ asitlerinin alımını artırmayı önermektedir. Çeşitli besinlerden beslenmeyi, sadece enfeksiyona yakalanılan dönemde değil, her zaman uygulamak önemlidir. Sağlıklı olmanın sağlıklı beslenme ile devamlılık kazandığı unutulmamalıdır. Grip öncesi veya sonrası; et, süt, sebze, meyve ve tahıllar mutlaka tüketilmeli ve ürünlerin taze ve doğal olanı tercih edilmelidir.

EN ETKİLİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Grip ve soğuk algınlığı ile ilgili semptomları azaltıcı tedaviler aslında basit ve etkilidir. Bu yöntemler; doktor veya eczacıya danışarak uygulandığında ve önerilen ilaçlar aksatılmadan kullanıldığında çok iyi sonuçlar verir. Bazı ilaçlar birden fazla etken madde içermektedirler. Ateş, ağrı, burun akıntısı, hapşırık, öksürük ve halsizlik gibi belirtiler için, bu belirtileri gidermede kullanılan etken maddeleri içeren kombine ilaçları tercih etmek önemlidir. Tedavilerde özellikle 'ideal kombinasyon' sağlayan üç maddeden söz edilebilir. Bu maddeler şöyledir:

Parasetamol: Ağrıyı keser, ateşi düşürür ve vücut kırgınlığının giderilmesine yardımcı olur. Hafif ve orta dereceli ateşlerin düşürülmesi için 124 yıldır güvenle kullanılmaktadır.

Klorfeniramin: Burun akıntısını önler.

Psödoefedrin: Burun tıkanıklığını ve sinüs konjesyonunu giderir. Bu maddeleri içeren preparatlar doktor veya eczacı tavsiyesi ile alınabilir.

Bu etken maddeler ile beraber kodein, kafein, ibuprofen'den de bahsetmek mümkündür. Elbette ilaç tedavisinin yanı sıra istirahat ve bol sıvı alımı; nezle, grip ve soğuk algınlığı gibi durumlarda çok önemlidir ve hastalığın hızla iyileşmesinde önemli rol oynar.

KAYNAK : Sabah