Ara öğünlere neden dikkat edilmeli?

Uzmanlar, kilo alınmasının nedeninin ara öğün sayısı değil, bu öğünde yanlış besinler tüketilmesi olduğunu açıkladı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.02.2014 13:17 GÜNCELLEME 14.02.2014 13:17 Doktora Sor
Ara öğünlere neden dikkat edilmeli?

Acıbadem Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı ve Acıbadem Bağdat Tıp Merkezi Diyetisyeni Prof. Dr. Murat Baş, ara öğünün dengeli beslenmede önemli olduğunu belirterek, ara öğünde yenecek yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiği belirtti.

Baş, şunları kaydetti:

"Ara öğünün gereksiz olduğunu söyleyenlerin unuttuğu bir şey var ki, o da kısıtlayıcı yeme davranışının belirli süre sonra tıkınma nöbetlerine dönüşmesi. Psikolojik açlık bir yay gibidir ve o yayı ne kadar çok gererseniz elinizden bir süre sonra kaçar ve duygularınızı yemekle doyurmaya çalışırsınız. Öğle yemeğini saat 12.00 gibi yiyen birini düşünelim. Akşam eve varması saat 19.00 ve akşam yemeğine oturma saati 20.00 olan bu kişi 8 saat aç kalmış oluyor. Kan şekeri düşüyor, fizyolojik açlığının yanına ilave olarak psikolojik açlık da ekleniyor. Bu kişi akşam yemeğini yedikten sonra midesi dolu olsa bile, psikolojik olarak kendini bir türlü doyuramadığı için yatana kadar yeme davranışına devam edecek, bu şekilde günlük alması gereken enerjinin çok daha üzerinde bir enerji alarak uykuya geçecektir."

"Nasıl ki beslenme planı kişiye özel ise kaç öğün tüketileceği de yine kişiye özeldir" diyen Prof. Dr. Murat Baş, şöyle devam etti:

"Açlığınızı ölçün. Gerçekten aç mısınız ya da yorgun, sıkılmış, yalnız, mutlu veya az önce reklamlarda bir yiyecek mi gördünüz? Eğer aç değilseniz gerçekten acıkıncaya kadar atıştırmayı erteleyin. Mesela bir fincan sütlü kahve için. Ancak gerçekten açlık sinyali alıyorsanız sağlıklı bir ara öğün seçeneği ile açlığınızı yatıştırın. Eğer diyabet hastasıysanız veya reaktif hipogliseminiz var ise ara öğün saatlerinize kendinizi aç hissetmeseniz de mutlaka sadık kalın. Kan şekerinizin düzenli olması bu tür hastalıklarda son derece önemli. Yeterli sıvı almamış olabilirsiniz. Susadınız mı? Yoksa acıktınız mı? Açlık ve susama sinyallerini karıştırmak çok kolay olduğundan, ufak bir şey atıştırmadan önce bir bardak su içmeyi deneyin."

Önemli olan kaç öğün değil, öğünlerde ne yenildiği

Öğünlerde atıştırmalara dikkat edilmesi geerktiğini ifade eden Baş, "Öğün sayısı karmaşasına en uygun yaklaşım kaç öğünden öte, öğünlerde ne yenildiğidir. Ara öğünlerde tüketilen yiyeceklerin sağlıklı tercihler olması, fizyolojik ve psikolojik açlığı durduruyor. Eğer ara öğünlerde enerji değeri yüksek, ancak besin öğesi açısından düşük bir tercih yaparsanız, ara öğün sizin için sağlıklı bir seçenek olmaktan uzaklaşır. Örneğin ara öğünde tüketeceğiniz 3 adet kuru kayısı ve 3 adet ceviz içi size enerji vermenin yanı sıra, gerekli besin öğelerini sağlar. Ancak tercihiniz 1 fincan çayın yanında, 2-3 kurabiye olduğunda, sadece yağ ve şeker ile yüksek bir enerji almış olursunuz. Bu şekilde belki psikolojik olarak rahatlarsınız, ancak geçici bir fizyolojik tokluk yaşarsınız" diye konuştu.

Ara öğünlerde nelere dikkat etmeli?

Prof. Dr. Murat Baş, ara öğünlerde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

Yemek yenilen ortamda televizyon olmamalı, yavaş yavaş ve zevk alarak yemek yenmeli, yiyecekler protein açısından zengin olmalı, sebze tüketilmeli, tatlı yerine meyve tercih edilmeli, güçlü içecekler tüketilmeli.

KAYNAK : AA