Kalbiniz merdiven çıkmaya izin vermiyorsa...

Kalp yetmezliği için kullanılan özel pillerin hem hastaları rahatlatıp, yaşam kalitelerini artırdığı hem de ömrü uzattıkları görülmektedir.

ABONE OL
GİRİŞ 10.11.2014 11:16 GÜNCELLEME 10.11.2014 11:16 Doktora Sor
Kalbiniz merdiven çıkmaya izin vermiyorsa...

Başlangıçta yalnızca hareket halindeyken nefes darlığına sebep olan, ilerledikçe dinlenirken bile rahatsız eden kalp yetmezliği son yıllarda görülme sıklığı gittikçe artan bir halk sağlığı sorunu olarak tanımlanıyor. Ancak günümüzde kalp yetmezliği hastalarının büyük bir bölümü, ilerleyen teknoloji ile hasta konforunu daha da artıranı özel kalp pilleri ile yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebiliyor.

Memorial Ankara Hastanesi Kardiyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ali Oto, kalp pilleri hakkında bilgi verdi.

Kalp yetmezliğinde ilaç tedavisi yetersiz kalabiliyor

Kalp yetmezliği kalbin pompa görevini yapmasında ortaya çıkan aksaklıklar nedeniyle gelişen bir durumdur. Bu rahatsızlık, tanı ve tedavi yöntemlerindeki ilerlemelere karşın iş gücü kaybına hatta hayati tehlikeye neden olabilmektedir. Kalp yetmezliğinde kullanılan çeşitli ilaçlarla hastalar rahatlayabilir ancak hastalığın ilerlemesi ile bu tedaviler yetersiz kalabilmektedir.

Her 3 hastadan birinde kalpte iletim yavaşlaması gelişiyor

İleri kalp yetmezliği olan hastaların önemli bir bölümünde kalbin elektrik sisteminde iletim yavaşlaması gelişir ki bu durum, kalbin odacıkları arasındaki ve özellikle de sol karıncık içindeki düzenli kasılma uyumunu bozmaktadır. Bu durum nerdeyse her üç kalp yetmezliği hastasından birinde görülmektedir. Kardiyak resenkronizasyon tedavisinde (CRT), sağ kulakçık, sağ karıncık ve kalbin içinden geçerek sol karıncık üzerindeki toplardamarların içine yerleştirilen uyarıcı elektrodlarla takılan ve üç odacıktan uyaran kalp pilleri ile odacıklar içi ve arası kasılma uyumu yeniden sağlanmaktadır.

Özel piller sayesinde hayati kayıpların önüne geçiliyor

Özel kalp yetmezliği pillerinin içinde şok verme özelliği olanlar da geliştirilmiştir. Bu durumda sağ karıncığa yerleştirilen uyarı teli biraz daha kalındır ve içinde şok verme sarmalı bulunmaktadır. Böylece bu tür hastalarda sıklıkla görülen ani hayat kaybını önleyici bir özellik de eklenmiş olmaktadır. Ani kalp durması gelişirse cihaz şok vererek kalbi çalıştırma özelliğine sahiptir.

İşlem lokal anestezi altında ve küçük kesi yöntemi ile yapılıyor

Kalp yetmezliği için kullanılan özel pillerin hem hastaları rahatlatıp, yaşam kalitelerini artırdığı hem de ömrü uzattıkları görülmektedir. Bu cihazlar lokal anestezi ile köprücük kemiğinin hemen altından yapılan bir küçük kesiden uyarıcı tellerin kalbe yerleştirilmesinden sonra cihazın sol meme kası altına yerleştirilmesi ile takılmaktadır. Göğsün açılması söz konusu değildir. Genel anestezi gerekmez. İşlem sonrası hastalar genellikle bir veya iki gün hastanede tutulmaktadırlar.

Uygun hasta seçimi çok önemli

Kalp yetmezliği pili her kalp yetmezliği hastası için uygun olmayabilir. Bugün için kullanım alanı giderek genişlese de halen klinik, ekokardiyografik ve elektrokardiyografik olarak bazı kriterler göz önüne alınarak karar verilmektedir. Hastanın şikayetleri dikkate alınmakta, kasılma bozukluğunun derecesi EKO ile değerlendirilmekte ve EKG ile de kalpteki iletim yavaşlaması anlaşılmaktadır.

İşlem sonrası kontroller ihmal edilmemeli

Kalp yetmezliği pili takıldıktan sonra hastalar daha önce uygulanan ilaç tedavisine devam etmektedir. Ayrıca işlem sonrasında 1 ve 3’üncü ayda, daha sonrasında ise her 6 ayda bir pillerin kontrol edilmesi gerekir. Bu kontrollerin mutlaka uzman bir hekim tarafından yapılması gerekmektedir.