Bademcik iltihabından korunmanın yolları

Çocuklarda iri bademciğin neden olduğu bu şikayetler, bademcik iltihaplanmasının da kapısını aralamaktadır.

ABONE OL
GİRİŞ 12.01.2015 11:23 GÜNCELLEME 12.01.2015 11:23 Doktora Sor
Bademcik iltihabından korunmanın yolları

Ağzı açık uyuma, horlama, burunda tıkanıklık, üzerini açma, terleme ve ağızdan salya gelmesi…

Eğer yüksek ateş, halsizlik, kırgınlık, beslenme sorunları, bulantı, kusma, kulak ağrısı, kulak enfeksiyonu ve iltihaplı burun akıntısı varsa aileler bademcik iltihabı atağıyla karşı karşıya olabilir.

Memorial Antalya Hastanesi Kulak Burun Boğaz Bölümü’nden Op. Dr. Hasan Yılmaz, özellikle soğuk havanın tetiklediği bu ataklardan korunma yolları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Havasız ve kapalı ortamlar bademcik iltihaplarını tetikliyor

Soğuk hava nedeniyle kapalı ve havasız ortamlarda uzun süre zaman geçirmek, hastalıkları tetiklemekte ve kolay yayılmasını sağlamaktadır. Örneğin kreşte hastalık kapan bir çocuk, evde herkese bu hastalığı yayabilir. Kış aylarında güneşin daha az görülmesi ve soğuk havanın etkin olmasıyla mikropların daha çabuk ürediği ve kolay yaygınlaştığı unutulmamalıdır. Özellikle kış mevsiminde yaygınlaşan bademcik iltihaplanmasına dikkat edilmelidir.

Bademcik iltihabından korunmanın yolları

Çocukları bademcik iltihabından korumak için bağışıklık sistemlerinin güçlendirilmesi gerekmektedir.

Bunun için:  

- Bol sıvı tüketimine önem verin. Kışın da bol su içmesini sağlayın.
- Beslenmesine dikkat edin. Portakal, mandalina gibi mevsim meyvelerini tüketmesini sağlayın. Yeşil sebzeleri mutlaka öğünlerine ekleyin.
- Hasta kişilerle yakın temasta bulunmasına izin vermeyin. Özellikle nezle ve gripli kişilerden uzak durmasını, onlarla öpüşüp, kucaklaşmasını önleyin. Başka kişilerle havlu, bardak, mendil gibi eşyaları ortak kullanmasını engelleyin.
- Hapşırırken ağza el götürülmeden, mümkünse bir peçeteyle kapatılmasına özen gösterin.
- Kapı kollarına dikkat edin.
- Sık sık odaları havalandırın.
- Klimaların filtrelerini temizletin.
- Çocuğunuzda görülen yüksek ateş, halsizlik, kırgınlık ve beslenme problemlerine bulantı, kusma, kulak ağrısı eşlik ediyorsa mutlaka bir uzmana başvurun.