Bebek mamasında GDO yasaklandı
İktidar ve muhalefet 'bir konuda' uzlaştı. Biyogüvenlik yasa tasarısına TBMM Genel Kurulu'ndaki görüşmeleri sırasında eklenen maddeyle bebek mamasında GDO yasaklandı
ABONE OLYurdagül ŞİMŞEK'in haberi
Genetiği değiştirilmiş organizmalarla (GDO) ilgili düzenlemeleri de içeren Biyogüvenlik Yasa’sında, TBMM’de eşine nadir rastlanan bir ‘uzlaşma’ yaşandı. İktidar ve anamuhalefet partisi milletvekillerinin verdiği ortak önergeyle, “Bebek mamaları ve ek ürünlerinde GDO kullanımı yasaktır” denildi.
Türkiye sınırları dahilinde GDO’lu tarım ürünü üretilmesini yasaklayan, ithalatını ise bazı izinlere bağlayan yasa tasarısı dün TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerle ilgili araştırma, geliştirme, işleme, piyasaya sürme, izleme, kullanma, ithalat, ihracat, nakil, taşıma, saklama, paketleme, etiketleme, depolama ve benzeri faaliyetlere dair hükümleri kapsayan yasa tasarısının önceki gün yapılan görüşmelerinde ise dikkat çekici bir değişiklik yapıldı.
GDO ve ürünlerine ilişkin yasakları düzenleyen 5. maddeye, TBMM Sağlık Komisyonu Başkanı AKP’li Cevdet Erdöl ile CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur’un verdiği ortak önerge ile yeni bir fıkra eklendi. Kabul edilen önerge ile GDO ve ürünlerinin bebek mamaları ve bebek formülleri, devam mamaları ve devam formülleri ile bebek ve küçük çocuk ek besinlerinde kullanılması da yasak hale geldi. Erbatur, GDO’lu ürünlerin kamuoyunda büyük endişe kaynağı olduğunu, insanların kendileri, yakınları, çocukları için GDO’lu ürün kullanmak istemediğini ve GDO’lu ürünler konusundaki belirsizliğin giderilmesini istediğini söyledi. Türkiye ve dünyada GDO’lu ürünlerin bebek mamalarında kullanımıyla ilgili yeterli bilimsel araştırma yapılmadığını kaydeden Erbatur, şunları söyledi:
“Kullanılmaları durumunda bu yaş grubunda ileriye yönelik, uzun erimlerde yıllar içinde ne gibi patolojilerin ortaya çıkabileceği konusunda yapılan araştırmalar da son derece yetersizdir. Yani, bu hususlar tam olarak bilinmemektedir. O nedenle, bu konuda daha çok araştırma yapılması gerekir. Bu konuda yapılacak araştırmaların da önü açılmalıdır.”
Üretimi yasak
Dün bebek maması yasağı eklenen tasarıya göre: ‘Türkiye’de GDO’lu tarım ürün üretimi de yasak. İthalat için ise bu iş için oluşturulacak kurulun onayı aranacak. GDO ve ürünleri amaçları ve alan dışında kullanılamayacak.’
Tasarı Meclis Genel Kurulu’nda görüşmelerin ardından dün akşam oylanıp kabul edildi. Yasa onay için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gidecek. Cumhurbaşkanı Gül yasayı 15 gün içinde değerlendirip onaylayacak veya TBMM’ye geri gönderecek. Gül onaylarsa yasa Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe girecek. Ancak anamuhalefet partisi veya 110 milletvekilinin itirazıyla konunun Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi de söz konusu.