Düz taban tedavisinde bilinmesi gerekenler
Özel BSK Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümü doktorlarından Prof.Dr. Tunç Cevat Öğün, toplumumuzda yaygın olarak görülen düztaban şikâyeti hakkında ki soruları cevapladı.
ABONE OLÖğün, düztabanın anatomisinden bahsederek ‘’ Normalde yere bastığımızda ayağın içi kısmı yere temas etmez ve bir kavis oluşturur. Bazı insanlarda bu bölge değişik derecelerde yere temas eder ve buna düztabanlık adı verilir. Ayak kavsini sağlayan kemiklerin yapısı ve bağlardır. Çocuklarda kemikler henüz tam gelişmediğinden ve bağlar da çok esnek olduğundan ayak kavsi tam gelişmemiştir. Ayrıca kavsin olduğu bölgede yağ yastığı kalındır ve bu bölgedeki çukurluğu doldurarak düztaban izlenimi verebilir’’ dedi.
Düztaban ile ilgili genel yapılan şikâyetler nelerdir sorusuna ÖĞÜN ‘’ Ayakları düztaban olmasına rağmen çoğu çocuğun hiçbir şikâyeti yoktur. Bazı çocuklar yorgunluktan ve ağrıdan şikâyetçi olabilir. Bazıları da ayakkabılarını çabuk deforme ederler. Ancak çoğu zaman şikâyetçi olan ayağın şekli nedeniyle anne baba ve yakın çevreleridir’’ diye belirtti.
Düztabanlık tanısı genellikle yalnızca fizik inceleme ile konabilir diyen Özel BSK Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümü doktorlarından Prof.Dr. Tunç Cevat Öğün ‘’Ayak kavsinin şekli yere basarak bakılır. Ayak havaya kaldırıldığında kavis oluşuyorsa buna esnek düztabanlık denir. Ayak bileği hareketi kontrol edilerek Aşil tendonunun gergin olup olmadığına bakılır. Gerekli durumlarda ayağın röntgen filmleri ve tomografisi çekilebilir. Ayakkabılar incelenerek anormal aşınmalar not edilir’’ dedi.
Düztaban tedavisi ve aşaması ile ilgilide açıklamalarda bulunan Prof.Dr. Tunç Cevat Öğün’’Çocuklarda ayak kavsi oluşmaya 3 yaşından sonra başlar, bu yaşa kadar tüm çocuklarda ayak tabanındaki yağ yastığı düz taban görüntüsü verebilir. Bu yaştan önce ayakkabıların içine taban yükseltileri yerleştirmek sakıncalıdır ve ağrıya yol açar. Üç yaş sonrası ayak kavsi gelişmeye başlar ve bu 10 yaşına kadar devam eder. Bu tamamen doğal bir süreçtir ve giyilen ayakkabı ile ilgisi yoktur, herhangi bir tedavi gerekmez. Düztabanlık ağrılı ise nedeni araştırılır. Aşil tendonu gergin ise germe egzersizleri verilir. Ayakkabı anormal aşınıyorsa uygun destekler verilebilir. Esnek düztabanlıklar ileri yaşlarda sebat edebilir, ancak genellikle ağrısız olup tedavi gerektirmezler. Bazen tabanlık desteği faydalı olabilir. Esnek olmayan düztabanlıklar çeşitli sebeplere bağlı olabilir. Sebebin araştırılması, ağrılı ise tedavi edilmesi uygundur. Tedavi için ayakkabı içine destekler, egzersizler uygulanabilir. Bazı durumlarda ise cerrahi tedavi gerekebilir’’ diye konuştu.