Deutsche Bank faturayı onlara kesti!

Son günlerde Türkiye aleyhine kararlar çıkan Almanya'da Deustche Bank krizi baş gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.03.2017 15:22 GÜNCELLEME 07.03.2017 23:46 Dünya Ekonomisi
Deutsche Bank faturayı onlara kesti!

2015 yılında 6.8 milyar euro, 2016’da ise 1.4 milyar euro zarar açıklayan döviz spekülatörü Deutsche Bank, bedelli sermaye artırımı, varlık yönetim biriminin halka arzı ve çeşitli tedbirlerden oluşan bir yeniden yapılanma planını hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Bankanın pazar günü gerçekleşen denetim kurulu toplantısında alınan kararlar kapsamında, Deutsche 21 Mart'ta 8 milyar euroluk 687.5 milyon adet yeni hisse ihraç etmeyi planlıyor. Hisselerin satış fiyatı borsada işlem gören hisselerin değerinin yüzde 39 altında. Bu sebeple hisselerde dün yüzde 7’yi aşan kayıplar yaşandı.  
 
7.2 MİLYAR EURO CEZA
 
Banka, 2016 sonunda ABD'de kullandırdığı sorunlu konut kredileri nedeniyle 2008 küresel krizine neden olduğu gerekçesiyle yürütülen davaların düşürülmesi için Amerikan hükümetiyle anlaşmaya varmıştı. Deutsche Bank bu anlaşmaya göre ABD'ye 7.2 milyar dolarlık ceza ödemeyi kabul etti. Bu ilk talep edilen 14 milyar doların neredeyse yarısı büyüklüğünde bir ceza olsa da Alman devinin sermaye ihtiyacı son bulmadı. Diğer bir deyişle bankanın kötü yönetiminin bedelini elinde Deutsche hissesi tutan yatırımcılar ödeyecek. 
 
SÜREKLİ STRATEJİ DEĞİŞTİRİYOR
 
 2015'te birbirinden ayırdığı menkul kıymet  alım/satım birimiyle kurumsal finansman birimlerini de birleştirecek olan Deutsche Bank, Postbank biriminin satışından da vazgeçti. CEO John Cryan, pazar günü gazetecilerle yaptığı telekonferansta, "Strateji konusunda, görüldüğü gibi, fikrimizi değiştirdik” dedi. Sürekli strateji değiştiren banka bu son stratejisiyle sermaye yeterlilik rasyosunu yüzde 13'ün üzerine çıkarmayı hedefliyor. 
 
ALMAN İSTİHBARATIYLA TÜRKİYE'YE OPERASYON
 
28 Şubat krizinin neden olduğu 2001 ekonomik krizinde başrol oynayan ve Gezi olaylarını fırsat bilerek 5,8 milyar liralık borsa spekülasyonu yapan Deutsche Bank, 15 Temmuz sorası yeniden harekete geçmişti. Alman istihbaratı ve Deutshce Bank'ın başı çektiği Alman bankaları dolar ve avro alarak kredi kullanan Türk firmalara borçlarını 1 ayda kapatmaları için baskı yapmıştı.