Bu ülkede bir tabak yemek bin 350 TL!

Mastercard ile Dünya Gıda Programı (WPF) tarafından ortaklaşa gerçekleştirilen araştırma, dünya açlık konusundaki farkları ortaya çıkarıyor.

ABONE OL
GİRİŞ 16.10.2017 15:03 GÜNCELLEME 16.10.2017 15:04 Dünya Ekonomisi
Bu ülkede bir tabak yemek bin 350 TL!

Mastercard’ın açlıkla mücadele konusunda Dünya Gıda Programı ile ortaklaşa gerçekleştirdiği araştırma sonuçlarına göre; satın alma gücü eşdeğeri olarak bakıldığında New York’ta bir tabak yemek ortalama 5 TL’ye mal olurken, Sudan'daki bir yemeğin ortalama fiyatı bin 350 TL’ye denk geliyor.

Araştırma sonuçlarına göre, satın alma gücü eşdeğeri olarak bakıldığında, dünyanın ekonomik gelişmişlik sıralamasında en altta yer alan ülkelerinde bir tabak yemek yüzlerce Türk lirasına denk geliyor. 

Baz olarak ABD’nin New York şehrinin alındığı karşılaştırmalı araştırmada, New York’ta bir tabak yemek ortalama 5 TL’ye mal olurken, bu bedel bir New York’lunun günlük kazancın sadece binde 6’sına denk geliyor. Yaklaşık 1.350 TL’ye denk gelen bir tabak yemeğin fiyatı, bir Sudanlı’nın günlük kazancının yüzde 155’ini oluşturuyor.

Nijerya’da ise bir tabak yemek maliyeti 750 TL ile günlük kazancın yüzde 121’ine denk geliyor. Suriye’de 700 TL olan bir tabak yemek fiyatı günlük kazancın yüzde 115’ini oluştururken, Malavi’de 350 TL ve günlük kazancın yüzde 45’i, Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde ise 305 TL ve günlük kazancın yüzde 40’ına denk geliyor.

Besleyici okul yemekleri ile ileriki dönemlerdeki başarı arasındaki bağın önemini vurgulayan bir diğer araştırma sonucuna göre de, Sri Lanka’da 10 yıl boyunca okul yemeği projesinde yer alan çocukların, çalışan yetişkinlerden yüzde 5 daha fazla kazanç elde ettiğini ortaya koyuyor. Bir başka fayda-maliyet analizi de okul yemeği için ayrılan her 3 buçuk TL’nin 10 ile 35 TL arasında ekonomik geri dönüş sağladığını gösteriyor.

Mastercard ve WFP yaptıkları iş birlikleri ile besleyici okul yemeklerini ücretsiz olarak sağlamak gibi küresel programları hayata geçirmeyi, yoksulluk ve açlığın ardındaki daha karmaşık problemleri hafifletmeyi ve yoksulluk kısır döngüsünü durdurmayı hedefliyorlar. İstatistikler her gün 815 milyon kişinin aç kaldığını söylerken, sahip olduğu teknolojik gücü ve kaynaklarını daha iyi bir yaşam sağlamak için kullanan Mastercard, WFP ile başlattığı bu iş birliği ile nakdin dezavantajlarından arınmış ve açlık probleminin olmadığı bir dünya yaratmayı hedefliyor.