İslam dünyası Ramazan'a kan ve gözyaşıyla girdi

Dünyanın dört bir tarafına dağılmış Müslümanlar, bir Ramazan ayına daha savaş, çatışma, baskı, şiddet, sürgün ve işgallerin gölgesi altında girdi.

ABONE OL
GİRİŞ 09.07.2013 18:48 GÜNCELLEME 10.07.2013 06:33 DÜNYA
İslam dünyası Ramazan'a kan ve gözyaşıyla girdi

Dünyanın dört bir tarafındaki Müslümanlar "on bir ayın sultanı" Ramazan'a savaş, yokluk, baskı, şiddet, terör, sürgün ve işgallerin gölgesinde girmenin hüznünü yaşıyor.

Dünyanın dört bir tarafına dağılmış Müslümanlar, bir Ramazan ayına daha savaş, çatışma, baskı, şiddet, sürgün ve işgallerle girdi.

Suriye'de 3 yıla yaklaşan iç savaşta 100 bin insan hayatını kaybederken, seçilmiş ilk sivil cumhurbaşkanı asker tarafından devrilen Mısır, İslam dünyasında yeni gerilimlerin odak noktasını oluşturuyor.

İslam coğrafyasında yaşanan işgaller, çatışmalar ve baskılar sürüyor.

Mısır'da darbe: 53 ölü

Mısır'da, Hüsnü Mübarek'in 30 yıllık iktidarının devrilmesinden sonra ilk defa yapılan seçimle iktidara gelen Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, iktidara gelmesinin ilk yılında ordu tarafından yapılan darbe ile devrildi. Darbe, zaten karışık olan Mısır sokaklarını iyice karıştırdı. Ordu, Mursi'ye destek veren ve sabah namazı kılan halkın üzerine ateş açtı. 53 kişinin hayatını kaybettiği saldırıda, yüzlerce insanın yaralandığı belirtiliyor. Mısır sokaklarındaki gerginlik ve zaman zaman çatışmalar sürüyor.

Suriye'de iç savaş

Suriye'de rejim yanlıları ile muhalifler arasındaki çatışmalar 2 yıldan fazla süredir devam ediyor. Bölgedeki Şii-Sünni kırılmasını körüklediği belirtilen çatışmalarda BM rakamlarına göre 100 bin insan hayatını kaybetti. Aralarında Türkiye, Ürdün, Irak gibi komşu ülkelerin de bulunduğu onlarca ülkeye yüzbinlerce Suriyeli sığınırken ülke içinde milyonlarca insan yerlerinden edilmiş şekilde hayatlarını idame ettirmeye çalışıyor.

Lübnan'da patlama

Özellikle Hizbullah'ın Suriye'de Esed rejimini desteklemesi ve buradaki savaşa aktif katılmasıyla mezhep geriliminin had safhaya çıktığı Lübnan, Ramazan'ın ilk gününe yine patlamayla girdi. Başkent Beyrut'un güneyindeki Sabra Mülteci Kampı yakınlarında meydana gelen patlamada onlarca kişi yaralandı. Söz konusu kampta yaklaşık 20 bin Filistinli yaşıyor.

Irak'ta çatışmalar

ABD tarafından 2003'de işgal edilen Irak, yıllarca savaşın getirdiği her türlü olumsuzluğu yaşamasının ardından şimdi de patlamalar, intihar saldırıları ile baş etmeye çalışıyor.

Ülkede ABD'nin çekilmesinin ardından başlayan gerginlik, Sünni-Şii çatışmasına doğru gidiyor. 2008 yılından bu yana en kanlı aylarını yaşayan ülkede sular bir türlü durulmazken, kısa vadede de ümit verici gelişmelerin yaşanması beklenmiyor. Kendi iç sorunlarıyla boğuşan ülkede hükümete yönelik Sunni yoğunluklu protestolar devam ediyor.

Sincan'da yaşanan saldırılar

Çin Hükümeti tarafından 1949'dan beri işgal altında tutulan Sincan Uygur Özerk Bölgesi, bir diğer tabiriyle Doğu Türkistan'da Müslümanlara yönelik asimilasyon ve saldırılar sürüyor. Son 4 yılda sürekli gerginlik ve çatışmaların yaşandığı bölgede geçen hafta içinde Doğu Türkistan'ın Turfan bölgesinde meydana gelen çatışmalarda, 35 kişi hayatını kaybetmişti.

Myanmar'da Müslümanlara baskı

Myanmar'da Müslümanlara yönelik baskılar, 1960'lı yıllardan bu yana sürüyor. Budist çoğunluğun yönetimindeki ülkede, Rohingya Müslümanları vatandaş olarak kabul edilmiyor. Müslümanların okula gitme, seyahat etme ve evlenme hakları sınırlandırılıyor. Temmuz 2012'de başlayan olaylarda Budist rahiplerin saldırılarıyla yüzlerce insan hayatını kaybetmişti. Bölge halkının rahiplere destek vermesiyle binlerce Müslüman evlerini ve barakalarını terkederek Bangladeş'teki kamplara sığınmak zorunda kalmıştı.

Filistin'de İsrail işgali

Filistin, 1948 yılından bu yana İsrail işgali altında bulunuyor. İsrail, 2006'dan beri Gazze'yi havadan, karadan ve denizden ambargo altında tutuyor. Onbinlerce Filistinli 1948 yılından bu yana çevre ülkelerde sığınmacı olarak yaşıyor.

Afrika'da açlık ve çatışmalar

Doğal kaynakları batılı ülkeler tarafından sömürülen Afrika, açlık, susuzluk ve kıtlıkla mücadele ediyor. BM raporlarına göre Afrika'da açlık sınırında olan insan sayısı 175 milyondan 239 milyona yükseldi.

Pakistan

Pakistan'da, Şiiler ve Sünniler arasındaki saldırıların yanı sıra ABD'nin Taliban militanlarına yönelik insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırılarda yüzlerce sivil yaşamını yitirdi. Mezhepsel gerilim nedeniyle camiler bile bombalı saldırıların hedefi olurken, saldırılarda son 4 ayda 200 kişi hayatını kaybetti. 11 Mayıs'ta yapılan seçimlerinde Navaz Şerif Başbakan oldu ancak çatışmalar devam ediyor.

Afganistan

Afganistan'da güvenlik güçleri ile Taliban militanları arasında çatışmalar sürüyor. Afganistan'da son 1 ayda yaklaşık 600 kişi hayatını kaybettiği belirtiliyor.

Tunus

Arap Baharı'nın başladığı ülke olarak bilinen Tunus'ta koalisyon yönetimi siyasal istikrarsızlığı körüklüyor. Muhalif politikacı Şükrü Belid'in öldürülmesi, gösterilere neden olmuştu.

Libya

Libya'da Kaddafi rejiminin yıkılmasının üzerinden 2 yıl geçmesine karşın ülkede istikrar ortamı sağlanamadı. Meclis başkanlığı seçimlerinin birkaç defa ertelendiği ülkede, aşiretler arasında sürekli çatışmalar yaşanıyor. Son çatışmalarda 32 kişi hayatını kaybetti.

Sudan

Sudan'da ordu birlikleri ile kabile milisleri arasında çıkan çatışmalar sürüyor. BM rakamlarına göre ülkede 2003'ten bu yana 300 bin kişi öldürüldü.

Somali'de açlık ve ölüm

Açlıkla mücadele eden Somali'de milis kuvvetler arasında süren çatışmalar hız kesmiyor. Geçtiğimiz hafta Kismayo kentinde 71 kişi hayatını kaybetti.

Çeçenistan

Çeçenistan, 1991'de bağımsızlığını ilan etmesinin ardından Rusya tarafından işgal edildi. 22 yıldır ülkede devam eden çatışmalarda, 250 bin insanın hayatını kaybettiği, yüzbinlerce yaralı olduğu tahmin ediliyor. Rusya destekli hükümet tarafından yönetilen Çeçenistan'da, 500 bin insan ülkesinden göç etmek zorunda kaldı.

Patani

Tayland'ın güneyinde Müslümanların yaşadığı Patani'de asker ile direnişçiler arasında çatışmalar devam ediyor. 1902'de işgal edilen Patani'de, onbinlerce insanını hayatını kaybettiği belirtiliyor.

KAYNAK : AA