Trump'a bir tepki de Obama'dan!

Eski ABD Başkanı Barack Obama, halefi Donald Trump'ın ABD'yi Paris İklim Anlaşması'ndan çekme kararına tepki gösterdi.

ABONE OL
GİRİŞ 02.06.2017 01:56 GÜNCELLEME 02.06.2017 01:56 DÜNYA
Trump'a bir tepki de Obama'dan!

Eski ABD Başkanı Obama, "ABD'nin liderlik yokluğunda ve hükümetin geleceği reddeden birkaç ülkeye katılması durumunda bile eyaletlerimizin, şehirlerimizin ve işletmelerimizin adım atarak başı çekeceğine ve sahip olduğumuz tek gezegeni gelecek nesiller adına koruyacağına güveniyorum" dedi.

Obama yaptığı yazılı açıklamada, Paris İklim Anlaşması'nın dünya genelinde düşük karbon seviyesine ulaşmak için ilk küresel anlaşma olduğu vurgulandı.

Bu çerçevede kalmaya devam edecek ülkelerin istihdam ve endüstri alanlarında anlaşmanın semeresini göreceğine dikkati çeken Obama, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Paris İklim Anlaşması ABD'nin dünya sahnesindeki istikrarlı ve prensipli liderliği sayesinde mümkün oldu. ABD'nin diğer ülkelerin önünde yer alması gerektiğine inanıyorum. Ancak, ABD'nin liderlik yokluğunda ve hükümetin geleceği reddeden birkaç ülkeye katılması durumunda bile eyaletlerimizin, şehirlerimizin ve işletmelerimizin adım atarak başı çekeceğine ve sahip olduğumuz tek gezegeni gelecek nesiller adına koruyacağına güveniyorum."

Obama döneminde ABD Dışişleri Bakanı olan John Kerry de Trump'ın kararını "Amerikan tarihindeki en başarısızlığa neden olan eylem" olarak yorumladı.

Açıklamasında, hükümetin "insanlığın en büyük varoluşçu krizi" olan iklim değişikliğine sırtını dönmesi eleştiren Kerry, "Anlaşmadan çekilme kararı Amerika'nın liderlikten kendini geri çekmesidir. Bu bizim nüfuzumuza ve istihdamımıza mal olacak, ayrıca diğer ülkelerin de anlaşmadan çekilmesine sebep olacaktır." ifadelerini kullandı.

ABD resmi olarak Kasım 2019'da çekilebilir

Obama'nın yaklaşık 18 ay boyunca dünya liderleriyle müzakere ettiği Paris İklim Anlaşması, Nisan 2016'da New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Merkezi'nde ABD, Çin ve Türkiye'nin de aralarında bulunduğu 195 ülke tarafından imzalanmış, sadece Suriye ve Nikaragua anlaşmayı onaylamayı reddetmişti.

Dünya genelinde karbon salınımlarını düşürerek küresel ısınmadan kaynaklanan sıcaklık artışını 2 santigrat derecenin altında tutmayı hedefleyen anlaşma kapsamında, ayrıca sera gazı salınımını azaltacak teknolojiler ve yatırımlar yapılmasını da teşvik edici maddeler bulunuyor.

Öte yandan, Kasım 2016'da yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'nın hükümlerine göre, anlaşmayı imzalayan ülkeler 3 yıl içinde ayrılamıyor. Bu durumda, Trump'ın ABD'yi anlaşmadan çekmesinin en erken Kasım 2019'da resmi olarak gerçekleşmesi bekleniyor.

Ancak, anlaşmanın bağlayıcı nitelikte olmaması nedeniyle Trump, ABD'li federal kurumlara anlaşmanın hükümlerini yerine getirmeme emri verebilir. Buna karşı, federal hükümetten bağımsız olan ABD eyaletlerindeki yerel yönetimler ise anlaşmanın hükümlerini uygulamaya devam edebilir.

Ayrıca Trump, perşembe günkü konuşmasında, Paris İklim Anlaşması'nın yeniden müzakere edilmesi ve ABD için "daha adil" koşullara kavuşması durumunda ülkesinin anlaşmaya tekrar dönebileceğini ifade etti.