İran'da 'Muta nikahı' tartışması

İran İçişleri Bakanı Mustafa Purmuhammedi'nin, gençler arasında geçici nikahın (muta) yaygınlaştırılmasını istemesi, tepkiyle karşılandı.

ABONE OL
GİRİŞ 03.06.2007 11:20 GÜNCELLEME 03.06.2007 11:20 DÜNYA
İran'da 'Muta nikahı' tartışması

İran basınındaki haberlere göre, aynı zamanda molla olan Purmuhammedi, ülkenin dini merkezi Kum'da yaptığı bir konuşmada, gençlerin, işsizlik ve pahalılık nedeniyle evlenemediklerini belirterek, 'Gençliğin ahlaksızlığa düşmemesi için muta nikahını yaygınlaştırmamız gerekiyor' dedi.


'İslam, kapsamlı ve tam bir din' diyen Purmuhammedi, 'İslam'da bütün ihtiyaçların çaresinin bulunduğunu, geçici nikahın da gençliğin ihtiyaçlarının bir çaresi olduğunu' savundu.


Purmuhammedi'nin geçici nikahın yaygınlaştırılması gerektiğine ilişkin ifadeleri, reformcu gazeteler, aydınlar ve kadın hakları savunucuları tarafından tepkiyle karşılandı.


Reformcu gazeteler, Purmuhammedi'yi eleştiren yazılara yer verirken, kadın hakları savunucusu Şadi Sadr, 'Muta nikahı, bizim hukumuzda daima var olduğu halde, İran kültürüne uygunsuzluk olarak düşünülür' dedi.
Halkın çoğunluğunun ve yönetimin Şii olduğu İran'da, kadına verilen para karşılığında yapılan geçici nikah (muta), meşru sayılıyor.
Din adamlarının çoğunluğunun da geçici nikaha onay verdiği İran'da zina, idamla cezalandırılan suçlar arasında yer alıyor.


(aa)