ABD’den korkutan hamle

ABD Füze Savunma Ajansının beşinci nesil F-35 savaş uçaklarını kıtalar arası balistik füzeleri takip etmek için de kullanmak üzere deney yaptığı bildirildi.

ABONE OL
GİRİŞ 18.12.2017 21:15 GÜNCELLEME 18.12.2017 21:15 DÜNYA
ABD’den korkutan hamle

ABD ile Kuzey Kore arasındaki kıtalar arası balistik füze gerilimi devam ederken, ABD Füze Savunma Ajansının beşinci nesil F-35 savaş uçaklarını kıtalar arası balistik füzeleri takip etmek için de kullanmak üzere deneyler yaptığı bildirildi.

 

Deneyle ilgili detaylar, savunma şirketi Northrop Grumman’ın sınırlı sayıda Amerikan medyasından gazetecilere yaptığı bir tanıtımda ortaya çıktı.

ABD DENEY VİDEOLARINI İNCELEDİ

Amerikan medyasında yer alan haberlerde, Northrop Grumman’ın Maryland eyaletindeki ofisinde yapılan toplantıda 2014'te ABD Füze Savunma Ajansıının yaptığı deneyin videolarının gösterildiği ifade edildi.

2014 ekim ayında yapılan deneyde F-35 uçağının değişik noktalarına yerleştirilmiş 6 DAS (Distributed Aperture System) adı verilen kızılötesi elektrooptik sensörlerin balistik füzeleri de takip edip edemeyeceği test edildiği belirtildi.

360 DERECE UÇAK VE FÜZELERİ TESPİT EDEBİLİYOR

DAS adı verilen sensor sistemi, pilotların kasklarına sabitlenmiş göstergelerden 360 derece çevresindeki uçak veya füzeleri tespit etmesine yarıyor.

Deneyde F-35 uçaklarının kıtalararası bir balistik füzeyi takip edip yerde konuşlu füze savunma sistemlerine kesine yakın koordinat verebildiği tespit edildiği kaydedildi.

FÜZELERİ DÜŞÜREBİLME İHTİMALİ ŞÜPHELİ

ABD füze savunma sistemleri deneylerde başarılı olmuş olsa da kıtalar arası balistik füzeleri kesin bir isabetle düşürebilmesinin şüpheli olduğu ifade ediliyor.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Kuzey Kore’nin kıtalararası füzeleri düşürmenin en iyi yolunun fırlatıldıktan sonra yükselme safhasında vurulmasının en iyi seçenek olduğunu düşünse de Kuzey Kore’nin hava savunma sistemlerinin böyle bir müdahaleye imkan tanımayacağı belirtiliyor. Bundan dolayı da Pentagon’un daha fütürist yaklaşımları denediği öne sürülüyor.