Nükleer santralden sızıntı başladı
Japonya'da bu sabah meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından, Kaşivazaki-Kariva nükleer santralinin bir reaktöründen radyoaktif su sızmaya başladı.
ABONE OLSantralın sahibi Tokyo Elektrik Enerjisi şirketinin bir sözcüsü, depremden sonra bir reaktörden radyoaktif su sızıntısı olduğunu söyledi.
Daha önce santralde depremden sonra yangın çıktığı, ancak sızıntı olmadığı açıklanmıştı.
Sızıntının insanlara ve çevreye zarar verip vermediği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.
Japon nükleer santrallerinin en şiddetli sarsıntılara dayanacak şekilde inşaa edildiği belirtiliyor. Ancak bu sızıntı, bu iddiayı tekrar tartışmaya açacak gibi görünüyor.
Zira, Japon kamuoyunun santrallere duyduğu güven, bazı elektrik şirketlerinin 1978 ile 2002 yılları arasında tesislerde meydana gelen bazı olayları gizlediklerini itiraf etmesinden sonra sarsılmış bulunuyor. Resmi yetkililerden gizlenen bu olaylarla ilgili soruşturma sürüyor.
Japonya ve nükleer enerji
Kaşivazaki-Kariva santrali, 7 kişinin ölmesine, yüzlerce kişinin de yaralanmasına yol açan, birçok binayı yerle bir eden, yolları kullanılmaz hale getiren depremin merkez üssüne sadece birkaç km mesafede bulunuyor.
Şiddetli sarsıntı sonucu, santralin elektrik transformatörlerinden birinde yangın çıktı ve radyoaktif su sızmaya başladı.
Japonya'da bugün enerji ihtiyacının yüzde 35 kadarı nükleer santrallerden karşılanıyor. Hükümet, enerji bağımlılığını azaltmak için bu oranı yüzde 40'a yükseltmeyi tasarlıyor.
Tokyo'nun 250 km güneyindeki Kaşivazaki-Kariva santrali 7 reaktörüyle 8 bin 212 megavat enerji üretiyor. Santral, dünyanın en güçlü santralleri arasında sayılıyor.
Bölgede 2004 ekiminde de aynı büyüklükte deprem meydana gelmişti. Japonya'daki bütün nükleer santrallerde, sismik alıcılar bulunuyor. Bunlar, sarsıntıyı hisseder hissetmez sistemi kapatıyor.
Ayrıca, santraller, sarsıntının şiddetinin azalmasını sağlamak amacıyla sert zeminlere inşa ediliyor. Sahile yakın santraller de tsunami-savar duvarlarla korunuyor.
1995 yılında 6 bin 400'den fazla kişinin öldüğü 7.2 büyüklüğündeki Kobe depreminde de bölgedeki nükleer reaktörler zarar görmediği açıklanmıştı. Buna rağmen, 1978'den kalma santral yapım kuralları daha da sıkılaştırılmıştı.