Avusturya'nın skandal kararına ilk destek geldi

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, ülkesinde faaliyet gösteren 7 caminin kapatılacağını ve bu camilerde görev yapan çok sayıda imamın da sınır dışı edileceğini açıkladı. Türkiye'nin çok sert tepki gösterdiği karara, İtalya'nın yeni hükümetinden ise destek geldi.

ABONE OL
GİRİŞ 08.06.2018 10:00 GÜNCELLEME 12.06.2019 14:08 DÜNYA
Avusturya'nın skandal kararına ilk destek geldi

Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, kararın alınmasında Viyana'daki bir Türk camisinde çocukların asker kıyafeti giyerek Çanakkale Savaşı'nı anlatan bir oyunu canlandırmalarının etkili olduğunu belirtti.

Kurz, "Ülkemizde paralel toplumlara, siyasal İslama ve radikalleşmeye yer yok" dedi.

 

 

BİRİ TÜRK, ALTISI ARAP CAMİSİ

Kapatılacak camilerden birinin Avusturya Türk İslam Birliği'ne (ATİB) bağlı bir Türk camisi diğer altısının ise Arap camisi olduğu bildirildi.

Ayrıca DİTİB'e bağlı Avusturya Türk İslam Kültür ve Sosyal Yardımlaşma Birliği'nin (ATİB) 11 imamı hakkında da sınır dışı işlemi başlatıldı. Ayrıca ATİB'te görevli yaklaşık 40 imamın Avusturya'daki oturma izni hakkını kaybedebileceği belirtildi.

İTALYA'DAN DESTEK

İtalya'da geçen hafta kurulan ve hafta başında da parlamentodan güvenoyu alarak resmen göreve başlayan popülist hükümetin aşırı sağcı İçişleri Bakanı Matteo Salvini, bu konuda Avusturya yönetimi ile bir ortak eylem planını görüşmek istediğini söyledi.

Avusturya'daki cami kapama ve imamları sınır dışı etme kararıyla ilgili bir haberi Twitter'da paylaşan Salvini, habere yorum olarak da "İnanç özgürlüğüne inanıyorum ama radikal dinciliğe inanmıyorum. İnancını, bir ülkenin güvenliğini riske atacak şekilde kullananlar uzaklaştırılmalıdır" diye yazdı.

TÜRKİYE'DEN ÇOK SERT TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı, Avusturya'nın din görevlilerine oturum izni verilmemesi ve Türk toplumuna ait bir cami dahil 7 caminin kapatılması kararını kınadı.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Avusturya hükümetinin ideolojik tutumu evrensel hukuk normlarına, toplumsal uyum politikalarına, azınlık hukukuna ve bir arada yaşama ahlakına aykırıdır" denildi.

İslam karşıtlığı ve ırkçılığın bu şekilde normalleştirilmesi ve sıradanlaştırılmasının kesin olarak reddedilmesi gerektiğinin altı çizilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Öte yandan, tecrübe ve aklı selimden uzak siyasetçilerin güdümünde,  bu tür ayrımcı ve popülist bir yaklaşım benimsenmesi Avrupa’da İslam karşıtlığı  ve ırkçılığın yükselişi kapsamında ileriye matuf olumsuz gidişatın da habercisi   niteliğinde bir gelişmedir.

Bu anlayıştaki bir Avusturya'nın, AB Dönem Başkanlığını üstlenecek olması AB için de talihsiz bir durumdur. Son aylarda bilhassa Dışişleri bakanlıkları arasında sürdürülmekte olan Türkiye-Avusturya ilişkilerinin normalleştirilmesine yönelik çabalara da ters düşen bu kararın, Avusturya Türk  toplumunun uyumu yönündeki gayretlere de hizmet etmeyeceği aşikardır."

KAYNAK : Haber7 / Dış Haberler Servisi