F-35'lere sakın dokunmayın! En büyük özelliğini...

Geçtiğimiz günlerde Belçika Hava Kuvvetleri tarafından Kleine-Brogel Hava Üssü’nde düzenlenen ‘halk gününde’ ilginç bir olay yaşandı. Üssün yabancı konuklarından biri de İtalyan Hava Kuvvetleri’ne ait F-35A tipi savaş uçağıydı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.09.2018 17:03 GÜNCELLEME 14.09.2018 17:03 DÜNYA
F-35'lere sakın dokunmayın! En büyük özelliğini...

TheAviationist.com’daki haberde uçak, park pozisyonuna alınırken bir anda etrafını ziyaretçiler sardı. Uçağa dokunanlar, hatıra fotoğrafları çektirenler ilginç bir sahne oluşturdu. Ancak kısa süreliğine de olsa bu durum sonrasında uçak teknik ekip tarafından kontrol altına alındı.

BOYA YÜZEYİ ÇOK ÖNEMLİ

 

Lockheed Martin’in Fort Worth’daki tesislerinde imal edilen F-35’ler için özel bir boya süreci var. Uçakların boyaması, robotlar tarafından yapılıyor. Bunun amacı, özel boyanın gövde üzerine eşit olarak yayılmasını sağlamak.

İmalat sonrasında F-35’ler özel bir merkeze götürülerek hidrolik kollarla kaldırılıyor. Radar testleri bu merkezde yapılıyor.

GÖVDE ÇİZİLİRSE, RADARA DAHA ÇABUK YAKALANIYOR

Gövde üzerindeki çizik, pütürlü hale gelen yüzey, uçağın radarda daha büyük iz bırakmasına neden olabiliyor. F-35'lerin en büyük özelliklerinden biri stealth (gizlilik)...  Bu açıdan F-35’lerin gövde yüzeyinin pürüzsüzlüğü çok önemli.